ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe celule și izolatoare de detenție provizorie vor fi renovate cu sprijinul UE

15:27 | 13.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Cel puțin 15 izolatoare de detenție provizorie din cadrul unităților teritoriale ale Poliției urmează a fi renovate. Totodată, vor fi achiziționate minimum 25 de autovehicule specializate în transportarea persoanelor aflate în custodia Poliției, informează MOLDPRES.

Măsurile sunt prevăzute în Planul de acțiuni privind reducerea relelor tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia Poliției pentru anii 2017–2020, care a fost aprobat astăzi de către Guvern.

La fel, vor fi reparate circa 100 de celule, precum și vor fi instruiți, în materie de respectare a drepturilor omului, minimum 200 de angajați. În lista acţiunilor propuse spre implementare se regăseşte şi modulul „E-Reținere”, destinat monitorizării persoanelor pe perioada aflării în custodia Poliției.

Potrivit notei informative atașate la proiect, implementarea Planului va contribui la soluționarea problemei de detenție în celule, adesea invocată în hotărârile CEDO, îmbunătățirea condițiilor de transportare a persoanelor deținute, sporirea climatului de siguranță a deținutului, eliminarea relelor tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodie. Realizarea acțiunilor propuse va avea un impact pozitiv și în raport cu angajații Poliției care realizează misiuni de pază și escortă, aceștia urmând să beneficieze de condiții de muncă conform bunelor practici. 

Suma totală a contribuției UE alocată pentru implementarea acestui obiectiv este de 2 mln de euro și reprezintă 85,2% din cuantumul resurselor financiare necesare. Deficitul de resurse urmează a fi acoperit din proiecte de asistență externă, donații și alte surse prevăzute de lege.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17006983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!