ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021

16:23 | 13.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acestuia, informează MOLDPRES.

Scopul Programului constă în ameliorarea stării de sănătate a populaţiei prin reducerea consumului de tutun și aplicarea Convenţiei-cadru la care țara noastră a aderat în anul 2009.

În acest sens, se prevede identificarea şi cuprinderea în programe de consiliere până la 80% din populaţia fumătoare, precum şi tratarea persoanelor dependente de tutun. Totodată, se propune informarea şi educarea populaţiei în privinţa diferitelor aspecte de sănătate, sociale şi economice, legate de consumul de tutun.

La fel, se propune asigurarea interdicţiilor privind accesul persoanelor până la 18 ani la articolele din tutun, fumatul în locurile publice şi crearea locurilor de muncă fără fumat.

De asemenea, urmează a fi implementate până în anul 2018 cerințele privind etichetarea, prezentarea avertismentelor de sănătate și a altor informații ce trebuie să apară pe pachetul și pe ambalajul exterior al articolelor.

În același timp, se urmărește asigurarea către anul 2021, a evidenţei importurilor şi reducerea cu 100% a importului ilicit de articole din tutun.

Potrivit statisticilor oficiale, în R. Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii de 13-15 ani, viciul este răspândit în proporție de 10,4 la sută. De asemenea, datele statistice arată că aproximativ 6000 dintre moldoveni decedează anual din cauza maladiilor provocate de fumat, iar peste 60% dintre aceștia mor timpuriu, la o vârstă aptă de muncă.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!