ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021

16:37 | 13.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniștri a fost aprobat Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021 și Planul de acțiuni privind realizarea acestuia. Scopul Programului constă în reducerea consumului de tutun şi a impactului fumatului asupra stării de sănătate a populaţiei, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În acest sens, autorităţile îşi propun instituirea unui sistem naţional de monitorizare a tendinţelor morbidităţii şi mortalităţii legate de consumul articolelor din tutun, informarea şi educarea populaţiei în privinţa daunelor cauzate de fumat, inițierea unor programe de consiliere pentru persoanele fumătoare, precum şi de tratament a dependenței de tutun. Alte obiective stabilite vizează respectarea interdicţiei privind accesul persoanelor până la 18 ani la produsele din tutun şi produsele conexe, precum și reducerea importului ilicit al produselor din tutun.

Astfel, printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: monitorizarea consumului de tutun, a produselor din plante și de narghilea, asigurarea punerii în aplicare a interdicţiilor privind publicitatea, promovarea şi sponsorizarea tutunului.

Coordonarea implementării Programului va fi asigurată de către Consiliul Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, a cărui activitate va facilita colaborarea intersectorială între instituţiile de stat, instituțiile internaţionale şi organizațiile neguvernamentale pentru realizarea măsurilor complexe de control al tutunului.

img17006988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!