ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se desfăşoară Zilele Europene ale Patrimoniului

08:53 | 19.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, în întreaga ţară vor fi organizate, în perioada 18-28 septembrie, multiple acţiuni şi activităţi educaţionale, menite de a transmite publicului larg cunoştinţe noi şi de a crea legături de apartenenţă la propria comunitate, identitate culturală. Evenimentele vor avea loc atât în instituţiile din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cât şi în cele subordonate autorităţilor publice locale, informează MOLDPRES.

Genericul ediției curente este „Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților”. Această tematică pune în evidenţă locurile și peisajele pitorești şi încurajează participarea societăţii la protejarea şi salvgardarea patrimoniului cultural și natural. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, evenimentele vor avea loc în cadrul siturilor naturale urbane, grădinilor publice istorice, rezervațiilor naționale, curților verzi ale caselor, parcurilor naționale, rezervațiilor biosferice, ariilor protejate și altor peisaje valoroase. Activităţile vor readuce în discuţie și problemele protejării, punerii în valoare a monumentelor istorice, siturilor arheologice, colecţiilor de artă, meşteşugurilor tradiţionale, peisajelor naturale etc.

În scopul promovării, conservării şi valorificării patrimoniului cultural și natural din Republica Moldova, instituţiile de profil, secţiile raionale de cultură, muzeele, vor organiza expoziţii cu planșe color, expoziții fotografice, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc. 

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi deschise astăzi, 19 septembrie, la ora 14.30, cu un program etnofolcloric sub genericul  „La picior-de-munte, pe dealuri mărunte”. Vor evolua cunoscuții interpreți de folclor Dina Vrăjmașu, Ala Negruș-Tabac şi Tudor Ungureanu, Artist al Poporului.

Tot astăzi, în cadrul instituţiei, la ora 15.00 va fi vernisată expoziția „Miracolul Lumii Subacvatice. Piese din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”. Expoziția cuprinde piese din Colecția zoologică a muzeului: scoici, corali, stele de mare, crustacee marine etc. Piesele expuse reprezintă biodiversitatea faunistică a mărilor și a oceanelor din regiunile tropicale.

De asemenea, începând  de astăzi, timp de patru zile, la muzeu va funcţiona atelierul de desen „Copiii explorează adâncurile acvatice”. Participanții își vor demonstra talentul desenând specii ale faunei subacvatice, prezente în cadrul Expoziției „Miracolul Lumii Subacvatice”. Mâine, aici se va desfăşura atelierul pentru copii „Povestea firului de lână”. Participanții vor cunoaște procedeele tradiționale de prelucrare a lânii, inclusiv implicându-se în activități practice: scărmănatul, utilizarea furcii și fusului la tors, urzitul covorașelor.

Pe 22 septembrie, doritorii se vor deplasa în satul Ivancea, raionul Orhei. Aici va avea loc o excursie-prezentare „Conacul Balioz – parte a patrimoniului local şi naţional. Trecut, prezent şi viitor”, urmată de o întâlnire cu locuitorii satului Ivancea, în scopul sensibilizării privind importanța obiectivului respectiv în cadrul comunității. În aceeaşi localitate, va fi vizionată o expoziţie de artizanat, organizată de cercul de menaj din Gimnaziul Ivancea şi cercurile de meşteşugărit din cadrul Centrului de Creație a Copiilor Orhei, după care va fi prezentat un concert organizat de Colectivul etnofolcloric «Червона калина» şi cercurile artistice din cadrul Centrului de Creație a Copiilor Orhei.

Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate începând cu anul 1999 ca inițiativă comună a Uniunii Europene și a Consiliului Europei. Acestea au loc în fiecare an în circa 50 de ţări.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17007133

img17007133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!