ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto și Cartea Verde se scumpesc

12:49 | 19.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat mărimea actualizată a primei de asigurare de bază RCA și Cartea Verde, luând în considerare datele statistice acumulate pentru ultimele zece semestre. Astfel, pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă prima de bază a fost majorată de la 735 la 760  lei, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor CNPF, în prima jumătate a acestui an asigurătorii au vândut peste 320 mii de polițe RCA, inclusiv 275,5 mii persoanelor fizice. Primele de asigurare calculate au fost de 181 milioane de lei, iar suma totală a despăgubirilor achitate s-a ridicat la 83 milioane de lei.

Datele prezentate de companiile de asigurări pentru șase luni ale anului 2017 relevă că prima pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă efectiv achitată a constituit în medie 561,6 lei sau cu circa 173,4 lei mai puțin comparativ cu prima de bază. Experții CNPF explică această diferență prin aplicarea sistemului bonus-malus, dar și a diferitor prețuri solicitate de companiile de asigurări.

Potrivit procedurii stabilite de Autoritatea de supraveghere, asigurătorul aplică sistemul bonus-malus, ce prevede reduceri anuale a primelor de asigurare obligatorie RCA de 5 la sută după primul an, dar de cel mult 50 la sută pe parcursul a 10 ani, pentru utilizatorii care în decursul a zece ani nu au comis accidente de autovehicul, precum şi majorarea primei de asigurare pentru utilizatorii care au comis accidente de autovehicul.

Prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă Cartea Verde a fost modificată de la 35 la 38 de euro, pentru Zona I, de la  215 la 260 euro, pentru zona II și de la 563 la 580 euro, pentru zona a treia. Potrivit datelor CNPF,  prima medie pentru o Carte Verde, pentru Zona 1 a fost în primul semestru de 31 euro sau cu 4 euro mai puțin decât cea de bază, Zona 2 – 181 euro (cu 34 euro mai puțin) și Zona 3 – 382 euro, suma fiind cu 181 euro mai mică comparativ cu prima de bază. ”Realmente, în urma aplicării coeficienților, se achită în mediu sume mai mici decât primele de bază calculate conform bazelor statistice și actuariale”, constată Autoritatea de supraveghere a pieței financiare.

Asiguratorii din Republica Moldova au vândut în primele șase luni ale anului 143 000 polițe Carte Verde, inclusiv persoanelor fizice 121 940. Primele de asigurare calculate de companiile de asigurare se ridică la 131,4 milioane de lei. Cele mai multe polițe au fost vândute in zona 1 (Ucraina și Belarus) - 75.830, urmată de zona III (toate țările sistemului Carte Verde) – 51 897 și cele mai puține zona II (Ucraina, Belarus și Rusia) – 15 285. Companiile au achitat 796 de despăgubiri în sumă totală de 34.8 milioane de lei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!