ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul român al Energiei a emis autorizația pentru construcția gazoductului spre Republica Moldova

18:05 | 19.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Energiei al României a emis astăzi autorizaţia de construcție a conductelor de transport al gazelor naturale pe ruta Oneşti-Gherăşti şi Gherăşti-Leţcani. Cele două conducte, cu o lungime totală de 169 kilometri, urmează să fie conectate la gazoductul Iaşi-Ungheni, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al Departamentului de comunicare al Ministerului român al Energiei.

Construcţia efectivă a celor două conducte este estimată să înceapă în 2018, iar intrarea în operare este programată pentru 2019, a informat Ministerul Energiei. Costurile proiectului sunt estimate la 131,7 milioane de euro.

"Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în zona de Nord-Est a României (în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi) va îmbunătăţi aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiune şi va asigura capacitatea de transport către Republica Moldova", a comunicat ministerul. Prin realizarea acestui proiect se completează conductele existente în vederea creşterii capacităţii de transport al gazelor, în special în perioada de iarnă.

"Realizarea acestui proiect va crea premizele unei noi pieţe de desfacere a gazelor către Republica Moldova, la un debit de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Totodată, noile conducte vor putea asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de gaze al Republicii Moldova, astfel că la graniţă va fi asigurată o presiune de 38 bar", a declarat ministrul român al Energiei, Toma Petcu.

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) al Republicii Moldova a anunțat la 1 septembrie că a eliberat Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău. Lucrările de construcție a acesteia urmează a fi finalizate în anul 2019.

Potrivit MEI, odată cu darea în exploatare a conductei Ungheni-Chișinău va fi finalizată conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții acordă câte un împrumut de 41 milioane de euro fiecare, iar Uniunea Europeană - un grant de 10 milioane de euro.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007176

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!