ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de artă Tudor Stăvilă îşi sărbătoreşte cea de-a 65-a aniversare

11:16 | 23.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Cunoscutul istoric şi critic de artă Tudor Stăvilă, doctor habilitat în studiul artelor, laureat al Premiului Naţional, a împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în satul Ciocâlteni, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău (1973),  Institutul de Stat de Arte Plastice din Kiev (1981) şi doctorantura la Institutul de Studiu al Artei al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1991).  În 1993 a susţinut teza de doctor în studiul artelor şi în 2004 – cea de doctor habilitat.

Tudor Stăvilă a activat în calitate de colaborator ştiinţific al Muzeului Naţional de Arte din Chişinău (1981-1982), expert al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (1982-1984), şef de secţie, director adjunct,  director la Muzeul Naţional de Arte Plastice (1984-1991), colaborator ştiinţific, secretar ştiinţific, şef de secţie, director la Institutul de Studiu al Artei al AŞM.

De asemenea, a fost redactor ştiinţific la redacţia enciclopedică „Literatura şi Arta Moldovei”,  expert în problemele Patrimoniului, coordonator de programe la Comisia Naţională a Republicii Moldova pentru UNESCO,  preşedinte al secţiei de critică a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Este autor a peste 150 de publicaţii,  apărute la Chişinău, Bucureşti, Moscova, Istanbul, consacrate problemelor artei universale, istoriei artei medievale, moderne şi contemporane din Moldova. A semnat 10 monografii: „Icoane vechi din colecţii basarabene”, „Patrimoniul cultural al R. Moldova” (două ediţii), ambele lucrări în colaborare cu Constantin Ciobanu, „Icoana basarabeană din secolul XIX”,  „Un secol de sculptură românească”,  lucrările monografice despre Auguste Baillayre, Teodor Kiriacoff ş.a.

Criticul de artă Tudor Stăvilă a fost distins cu  Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (1999), Premiul “Asociaţiei Editorilor din România” pentru “Cea mai bună carte românească apărută în afara graniţelor României”, Târgul Internaţional de Carte “Bookarest” (2001),  Premiul “Cartea anului” la Salonul Internaţional de carte românească din Iaşi (2001), cu Premiul Naţional în domeniul Artelor, Literaturii şi Arhitecturii (2002) şi cu ordinul „Gloria Muncii”.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17007309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!