ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va acorda cetățenie persoanelor străine care vor investi minimum 250 mii de euro

15:33 | 27.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova va acorda cetățenie persoanelor care vor contribui la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă cu o sumă echivalentă de minimum 100 mii de euro și vor investi, în unul din domeniile de dezvoltare strategică a țării cel puțin 250 mii de euro, potrivit Regulamentului cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Conform documentului, domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt dezvoltarea sectorului imobiliar prin procurarea și deținerea în proprietate, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 60 de luni, a unui sau mai multor bunuri imobile cu valoare de piață totală, la data efectuării investiției, de cel puțin 250 mii de euro. Un alt domeniu prioritar este dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop, pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni.

Cetățeanul străin sau apatridul trebuie să aibă o bună reputație economică și financiară și să nu prezinte pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului, să nu fie implicat în cazuri de spălare a banilor sau finanțare a terorismului. Regulamentul mai stipulează că în vederea justificării bunei reputații economice și financiare, cetățeanul străin sau apatridul depune dosarul pentru obținerea cetățeniei prin participarea la programul de investiții în Republica Moldova care include 13 documente.

Comisia va solicita Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate avizul privind lipsa de pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului în privința persoanelor care au depus dosarul pentru obținerea cetățeniei. Potrivit documentului, Comisia va monitoriza activitatea investițională a persoanei care a obținut cetățenia pe parcursul a cinci ani.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17007429

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!