ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cerințele generale de igienă a produselor alimentare vor fi aliniate la standardele europene

15:50 | 27.09.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege privind Cerințele generale de igienă a produselor alimentare, ce prevede alinierea acestora la practicile stabilite în Uniunea Europeană. Proiectul este parte a Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019, informează MOLDPRES.

Proiectul transpune prevederile Regulamentului Parlamentului European și Consiliului privind igiena produselor alimentare și alte documente ale instituțiilor europene.

Legea stabilește cerințele generale de igienă a produselor alimentare pentru toți operatorii din businessul alimentar, la toate etapele de producere, procesare, păstrare, transportare și comercializare, precum și de export. De asemenea, proiectul prevede procedurile de autorizare și/sau înregistrare a unităților de producere, cerințele de depozitare și de transportare, precum și cerințele privind marcajele de igienă.

Obiectivul principal al noilor cerințe este asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorului din punct de vedere al siguranței alimentare. Fiecare operator din businessul alimentar de-a lungul lanțului trebuie să asigure respectarea cerințelor privind siguranța alimentară.

Actul legislativ va fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)