ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul român Horea Paştina și-a expus lucrările la Chișinău

18:35 | 28.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. O expoziţie personală sub genericul „Lumină lină lini lumini” a artistului plastic din România Horea Paştina a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 50 de lucrări realizate de autor.

În debutul manifestării, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că Horea Paştina este un artist format în spiritul tradiţiei picturii româneşti, un artist care spiritualizează imaginea într-un mod destul de puternic. „El se orientează spre lucruri simple. În acest sens, impresionează în mod deosebit tabloul cu cele cinci pâini. Ca om este foarte smerit. Este destul de evlavios, iar acest lucru îl vedem în picturile sale”, a precizat Tudor Zbârnea.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a afirmat că şi prin intermediul acestei expoziţii, continuă să fie create nişte punţi culturale între cele două ţări.

Criticul de artă Tudor Stăvilă a subliniat că Horea Paştina este unul dintre cei mai de vază reprezentanţi ai picturii meditative, cu tendinţe spre arta niponă şi arta impresioniştilor francezi. „Este o pictură frumoasă, plină de lumină lină, inspirată din poezia lui Ioan Alexandru”, a accentuat Tudor Stăvilă.

Horea Paştina s-a născut în 13 septembrie 1946, la Alba Iulia, România. În 1973, a absolvit Institutul de Arte Plastice „N.Grigorescu” din Bucureşti, secția Pictură, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. Din 1977 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secția Pictură. Co-fondator al grupului Prolog cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu, 1985. Între 1990 și 2016 predă la Universitatea de Arte din Bucureşti. A organizat numeroase expoziţii în ţară şi peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă până la 29 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17007499

img17007499

img17007499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!