ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului relații cu diaspora

15:33 | 29.09.2017 Categorie: Comunicate

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/.

A fost încheiat Acordul privind implementarea proiectului "Consolidarea cadrului instituţional a R. Moldova în domeniul migraţiei şi dezvoltării" în faza a II-a

Astăzi, 29 septembrie curent, a avut loc semnarea Acordului dintre Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare privind implementarea proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, faza a II-a.

Documentul a fost semnat de către Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, și directorul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Simone Giger.

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, și-a exprimat gratitudinea față de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, remarcând contribuția esențială a Guvernului Elvețiene la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

La rândul său, Simone Giger și-a manifestat interesul sporit față de acțiunile care urmează a fi finanțate de către Guvernul Elveției și, ulterior, implementate de către Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Acordul semnat are drept obiectiv reglementarea angajamentelor dintre părți privind implementarea proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării în faza a II-a” din cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, realizat în baza Memorandumului de Înțelegere dintre Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, semnat la Chișinău la 17 mai 2016. 

Scopul Acordului este de a consolida cadrul normativ și mecanismele de coordonare a politicilor în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării la nivel național și local, maximizând impactul pozitiv al migrației asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova și asigurând continuitatea activităților, începute în prima fază a proiectului vizat.

În conformitate cu prevederile Acordului, pentru implementarea proiectului Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va oferi suport financiar, în tranșe, în sumă maximă de 4 019,3 mii lei, echivalentul la suma de aproximativ 212,6 mii franci elvețieni.

Printre acțiunile care urmează a fi implementate se numără: „Elaborarea unui program și serviciilor pentru reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși”, „Realizarea campaniei de informare cu privire la programele guvernamentale de suport a migranților”, „Elaborarea Planului de acțiuni privind dezvoltarea turismului nostalgic”, „Ajustarea și implementarea sub-programelor DEH: Reîntoarcerea profesională”, „Abilitarea femeilor din diasporă” și „Parteneriate regionale tematice”.

În finalul evenimentului, șefa Biroului relații cu diaspora, Olga Coptu, a ținut să mulțumească tuturor colegilor din cadrul Cancelariei de Stat pentru efortul depus la scrierea și elaborarea acestui document.

Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării și rămâne valabil până la 31.12.2018.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!