ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Populară Chineză marchează Ziua Națională

10:17 | 01.10.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Republica Populară Chineză, stat în Asia Centrală și Orientală, învecinat cu Tadjikistan, Kârgâzstan, Kazahstan, Rusia, Mongolia, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Pakistan, Afganistan, Myanmar, India, Bhutan și Nepal își sărbătorește astăzi Ziua Națională, informează MOLDPRES.

Țara are o suprafață de 9,6 milioane de kilometri pătrați și o populație de peste 1 mlrd 350 mln de locuitori. Capitala Chinei este orașul Beijing, cu o populație de peste 20 milioane de locuitori. China include 23 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipii de subordonare centrală (Beijing, Tianjin, Shanghai și Chongqing) și două regiuni administrative speciale, având în mare parte un sistem de autoguvernare (Hong Kong și Macao).  

Exportă metale neferoase, petrol, mașini și utilaje industriale, produse chimice, confecții, textile, mătase, bumbac, piei și produse agricole. Importă materii prime, echipament și semifabricate industriale, mijloace de transport, produse alimentare. Comerț extern cu SUA, Japonia, Germania, Franța, Spania, Rusia și alte țări.

De la introducerea reformelor economice în 1978, China a devenit una dintre economiile mari ale lumii, cu cea mai rapidă creștere economică. În 2013 a fost ca mărime a doua economie din lume, atât cu PIB-ul total nominal, cât și cu paritatea puterii de cumpărare și este, de asemenea, cel mai mare exportator și importator din lume de bunuri. 

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. La recepţia recentă, prilejuită de aniversarea a 68-a de la fondarea Republicii Populare Chineze, Ambasadorul Chinei în ţara noastră, Zhang Yinghong, a menţionat că relaţiile diplomatice moldo-chineze, care în acest an marchează 25 de ani, se dezvoltă constant şi sănătos, cu accent pe cooperarea în domeniul politic, economic şi umanitar. Potrivit oficialului, în ultimii ani exporturile Republicii Moldova în China au crescut în medie cu 15% anual.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2016 exportul de mărfuri moldoveneşti în Republica Populară Chineză a însumat 14,5 mln dolari SUA. Importurile din Republica Populară Chineză realizate în acelaşi interval de timp au constituit 393,6 mln dolari SUA.

În perioada 2010-2015, Guvernul Republicii Populare Chineze a iniţiat în țara noastră șase proiecte în valoare totală de peste 18,6 mln de euro. Pentru moment, proiectele în derulare finanţate de Guvernul RPC constituie peste 11,6 mln de euro. Doar în cadrul proiectului de dotare a instituţiilor de învăţământ cu echipament electronic și tehnică de calcul, Guvernul chinez a donat 1.200 computere şi 220 imprimante pentru universitățile, școlile și căminele studențești din țara noastră.

De asemenea, Guvernul Chinei oferă cursuri de instruire pentru funcţionarii publici din R. Moldova în diverse domenii, iar în anul 2014 a fost semnat Acordul interministerial de cooperare în domeniul educației, care prevede dublarea numărului de burse din partea Guvernului chinez acordate studenților moldoveni (de la 10 la 20 burse anual).

Cooperarea culturală se efectuează în baza Programului de cooperare între Ministerul Culturii al RM şi Ministerul Culturii al RPC pentru perioada 2015-2018, semnat la 18 februarie 2014. În ultimii ani, la Chişinău sunt organizate Zilele Culturii Chineze în Republica Moldova cu participarea oamenilor de cultură din China.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)