ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termoelectrica este gata să conecteze la sistemul centralizat de încălzire toți consumatorii

11:04 | 03.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. SA Termoelectrica este gata să conecteze la sistemul centralizat de încălzire toți consumatorii, la solicitarea acestora, fără a aștepta decizia Primăriei sau a altei autorități, a anunțat astăzi într-o conferință de presă Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica, informează MOLDPRES.

”Decizia oficială a Primăriei privind începerea și încheierea sezonului de încălzire se referă exclusiv la instituțiile care sunt în subordinea acesteia, cât privește blocurile locative conectarea se face la cererea acestora”, a mai spus Eni. El a adăugat că ”procedura de conectare este foarte simplă și poate dura maximum 3 ore și poate fi inițiată doar la solicitarea gestionarului fondului locativ”.

Directorul general al Termoelectrica a mai arătat că au fost conectate la sistemul centralizat de încălzire două blocuri locative, Spitalul nr. 1 clinic municipal și șapte agenți economici.

Pe parcursul verii, furnizorul de agent termic a efectuat lucrări de modernizare la sursa numărul unu, fosta CET 2, a reparat sute de puncte termice individuale, a efectuat mentenanța celor 18 stații de pompare. Termoelectrica a instalat mai mult de 200 de puncte termice individuale și a reabilitat 10 kilometri de rețele termice, atât magistrale, cât și în interiorul cartierelor.

”În premieră, anul acesta am inițiat o companie de informare cu privire la eficiența energetică. Specialiștii noștri au avut întâlniri cu consumatorii în peste 200 de blocuri”, a informat Veaceslav Eni.

Potrivit acestuia, datoriile totale ale consumatorilor sunt de 860 milioane de lei, dintre care 388 milioane de lei datorează populația. ”Însă conectarea nu are nimic cu aceste datorii, la care nu există termen de prescripție. Vom continua să efectuăm acțiuni de recuperare”, a subliniat directorul general Termoelectrica. O parte din datorii sunt reeșalonate, altă parte se află în litigii, iar unii datornici sunt supuși executării silite. ”Procentul de încasare a plăților pentru consum este în prezent de 92 la sută”, a constata Veaceslav Eni.

Tariful la energia termică livrată consumatorilor din municipiul Chișinău a fost majorat în martie 2017 cu 5 la sută, până la 1122 lei pentru o gigacalorie. Ajustarea până la 31 martie 2017 a tarifelor la energia termică și electrică la nivelul care ar acoperi cheltuielile justificate a fost un angajament al autorităților față de Fondul Monetar Internațional.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007619

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!