ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţi din Cehia au propus mai multe lucrări de izolare la poligonul de pesticide din satul Cişmichioi

13:26 | 03.10.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Un grup de experți cehi au realizat un studiu de fezabilitate la poligonul de pesticide din satul Cișmichioi, raionul Vulcănești, și, pentru gestionarea în siguranță a teritoriului, au propus izolarea gropilor de deșeuri și a solului adiacent contaminat. Soluțiile și remediile necesare au fost prezentate  în cadrul unei mese rotunde, organizate recent de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) împreună cu autorităţile locale la Vulcănești, informează MOLDPRES. 

Poligonul de pesticide de lângă satul Cișmichioi a fost construit în perioada 1975-1987 și, conform datelor oficiale, conține în prezent patru tone de pesticide și alte substanțe chimice periculoase. Acestea sunt depozitate în 14 sarcofage construite din beton sau direct în sol și izolate cu peliculă impermeabilă. În acelaşi timp, alte informaţii indică că volumul total estimat al acestor sarcofage este de aproximativ 26 mii metri cubi. Conținutul deșeurilor, gradul de securitate sau potențialul de poluare a mediului la acest obiect nu se cunoșteau exact. Această incertitudine cu privire la cantitățile și natura substanțelor depozitate la poligon, precum și starea ecologică din jurul acestui obiect, au dictat necesitatea efectuării unui studiu special pentru a clarifica situația.

În urma investigațiilor de teren, s-a constatat că, în general, contaminarea în perimetrul poligonului este concentrată în interiorul celor 14 buncăre în care sunt depozitate pesticidele vechi. “Contaminarea în straturile de suprafață are un nivel redus. Totodată, s-a demonstrat că agentul contaminant nu se dispersează în mediul înconjurător. Nu s-au depistat reziduuri de pesticide în solul din afara poligonului și în apele subterane. Însă este îngrijorătoare cantitatea deșeurilor. Estimările arată un volum total de pesticide și sol contaminat de peste 37 mii metri cubi”, se indică într-un comunicat MADRM. 

Ca urmare a monitorizării situaţiei, experții din Cehia au prezentat patru alternative de remediere a locației poligonului: acoperirea/izolarea poligonului de pesticide de la Cișmichioi; excavarea pesticidelor și a solului contaminat și eliminarea lor în incinerator; excavarea pesticidelor înhumate și a solului contaminat cu tratarea deșeurilor la fața locului prin utilizarea metodei de reducere chimică în fază gazoasă și tratarea solului prin biodegradare; excavarea pesticidelor înhumate și a solului contaminat cu tratarea deșeurilor la fața locului prin descompunerea catalitică de bază și tratarea solului prin biodegradare. 

Totodată, potrivit experţilor, cea mai eficientă pe termen scurt este izolarea gropilor de deșeuri și a solului adiacent contaminat, ceea ce va limita utilizarea terenului și va face imposibilă folosirea suprafeței poligonului în viitor. Costul total al lucrărilor necesare sunt evaluate la circa un milion de euro.

Aceasta a fost prima fază a Proiectului ”Reducerea riscurilor asociate cu deșeurile periculoase de la poligonul Cișmichioi” ce se desfășoară în perioada 2016-2017 și este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. După evaluarea costurilor şi elaborarea recomandărilor privind gestionarea de mai departe a acestui poligon, urmează să fie realizate lucrările propriu-zise de evacuare sau distrugere a stocului de substanţe periculoase.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17007627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!