ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii din Republica Moldova au valorificat pe deplin cota de export a prunelor pe piața UE

13:20 | 04.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Pomicultorii din Republica Moldova au valorificat pe deplin cota de export a prunelor de 10 000 de tone, oferită de Uniunea Europeană. Exportul de prune moldovenești pe piața europeană a crescut în acest an cu 40 la sută, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), informează MOLDPRES.

Până la 1 octombrie, pe piaţa comunitară au fost exportate 10 400 tone de prune în stare proaspătă şi uscate. Pentru îndeplinirea obligaţiunilor contractuale încheiate cu partenerii europeni, pomicultorii solicită majorarea cotei de export a prunelor.

Cele mai mari cantităţi de prune în stare proaspătă şi uscate au fost livrate pe pieţele din România (4240 tone), Polonia (4300 tone), Letonia (610 tone), Cehia (373 tone). În prezent, prunele moldoveneşti sunt vândute în zece ţări din Uniunea Europeană, unde preţul de vânzare este unul convenabil pentru pomicultorii moldoveni. Până acum, din partea importatorilor europeni n-a parvenit nici o reclamaţie la calitatea produselor moldoveneşti.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața Uniunii Europene au crescut, în opt luni, cu 14.2 la sută față de perioada similară a anului precedent, până la un total de 778,3 milioane de dolari SUA. Ponderea UE în total exporturi din Moldova este de 63.8 la sută.

ANSA precizează că exportul prunelor este efectuat de 96 de companii, care au livrat peste hotare de la începutul anului circa 40 mii de tone de prune. O cantitate considerabilă de fructe a fost exportată în Federația Rusă, respectiv 18 415 de tone, cu nouă mii de tone mai puţin comparativ cu anul trecut. Geografia exportului de fructe s-a extins, prunele fiind exportate pentru prima dată în anul curent în SUA, Canada, Irak şi alte ţări.

La sfârșitul lunii septembrie curent, Serviciul Federal rus de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar Rosselhoznadzor a interzis importul în regiunea Kursk a 20 tone de prune din Republica Moldova, pe motiv că în lotul de producție ar fi fost depistate larve ale moliei orientale (Grapholitha molesta Busck). A fost cel de-al doilea lot de prune interzis pe piața rusă, după ce la începutul lunii august 19,7 tone de prune moldovenești au fost oprite la punctul vamal Krupeț. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!