ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 100 de copii sunt abuzați sexual în fiecare an

13:56 | 04.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Circa 30 de copii sunt abuzați sexual la fiecare trei luni ale anului în familie, comunitate și școală. Informația a fost oferită astăzi de reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul audierilor parlamentare organizate în urma cazului ce vizează un minor dintr-o școală de tip internat, care a fost abuzat sexual de către un om de afaceri, informează MOLDPRES.

Reprezentantul ministerului menționat, Valentin Crudu, a specificat că după ce a fost făcut public cazul, instituția a format o comisie care evaluează activitatea școlii internat unde a fost abuzat copilul. „Comisia va activa până pe 6 octombrie, ulterior vor fi oferite informațiile colectate. Totodată, în cadrul investigațiilor urmează să fie organizate și audieri. La fel, vor fi identificate persoanele responsabile de evidența copiilor care intră și părăsesc instituția”, a spus Crudu.

La rândul său, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a afirmat că monitorizează acest caz. „Voi urmări ca persoanele să fie pedepsite, iar copilul să beneficieze de asistență psihologică. Am vizitat această școală de tip internat și am discutat cu copiii despre ce înseamnă un abuz, am oferit numere de contact pentru eventuale adresări. Din păcate, astăzi constatăm că nu avem un sistem de protecție complet a copilului, nu avem specialiști de protecție, mai ales în localitățile rurale. Este important să lucrăm la prevenirea acestui fenomen, cred că o soluție ar fi și instruirea suplimentară în școli despre deprinderile de viață”, a afirmat Bănărescu.

Deputatul Lilian Carp a specificat că în țară există foarte multe centre de plasament care nu sunt monitorizate. „Aceste centre, de obicei, nu sunt în subordinea statului, dar sunt create de către ONG-uri. Trebuie să găsim soluții eficiente pentru a preveni acest fenomen la nivel legislativ. La fel, este important să reușim să delimităm rolurile instituțiilor de stat pentru a monitoriza și combate eficient acest fenomen”, a spus Carp.

Directorul unui gimnaziu de tip internat din capitală și un om de afaceri au fost reținuți la începutul săptămânii trecute pentru trafic de copii. Directorul instituției ar fi facilitat stabilirea unor relații de prietenie dintre un om de afaceri din capitală și un minor în vârstă de 14 ani. După câteva luni, băiatul ar fi fost abuzat sexual, în mod repetat, de către bărbat într-un apartament închiriat în municipiul Chișinău.

Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pe parcursul ultimilor ani au fost stabilite circa 10 mii de cazuri de violență sub diferite forme. Totodată, în anul 2016, au fost înregistrate circa o sută de sesizări privind violența sexuală asupra copilului. Acestea sunt doar datele oficiale, totuși autoritățile susțin că, în realitate, numărul cazurilor este cu mult mai mare.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17007676

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!