ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Accesul la piața serviciilor de handling va fi asigurat în baza reglementărilor europene

15:22 | 04.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Regulamentul privind accesul la piața serviciilor de handling la sol în aeroporturile din Republica Moldova, în vederea implementării reglementărilor europene prevăzute de Acordul privind Spațiul Aerian Comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Dispozițiile Regulamentului se aplică oricărui aeroport aflat pe teritoriul țării și deschis traficului comercial, al cărui trafic anual este de cel puțin două milioane de pasageri sau 50 000 tone de marfă. În cazul în care un aeroport atinge traficul de marfă, dar nu corespunde la capitolul trafic de pasageri, prevederile documentului nu se aplică. În prezent, în Republica Moldova acestor condiții corespunde doar Aeroportul Internațional Chișinău.

Deschiderea accesului la piața serviciilor de handling la sol va contribui la reducerea costurilor de exploatare ale companiilor aeriene și la îmbunătățirea calității serviciilor oferite celor care beneficiază de serviciile aeroporturilor, consideră Ministerul Economiei și Infrastructurii. Totodată, potrivit ministerului, pentru ca aeroporturile de pe teritoriul Republicii Moldova să funcționeze corespunzător, trebuie să-și poată rezerva gestionarea anumitor infrastructuri, care, din motive tehnice, precum și din motive de profitabilitate sau impactul asupra mediului, sunt greu de divizat sau de duplicat.

Autorii proiectului mai menționează că pentru a menține o concurență corectă și eficientă, în cazul în care numărul prestatorilor de servicii de handling la sol este limitat, aceștia vor fi selectați conform unei proceduri transparent și imparțiale, cu consultarea utilizatorilor aeroporturilor.

Handling este un termen care definește și include toate activitățile de pregătire a aeronavelor pentru și după curse, precum și serviciile în folosul pasagerilor până în momentul recuperării bagajelor.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007681

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!