ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului și vicepreședintele Bulgariei au discutat despre relațiile, proiectele și inițiativele moldo-bulgare

18:37 | 04.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Șeful statului Igor Dodon și vicepreședintele Bulgariei Iliana Yotova au discutat astăzi, în cadrul unei întrevederi la Chișinău, despre relațiile, proiectele și inițiativele moldo-bulgare, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a specificat că cele două țări colaborează deja de 25 de ani. „Apreciem foarte mult aceste relații frumoase de prietenie. Bulgaria este un partener devotat țării noastre, inclusiv pe plan comercial. Astăzi am discutat despre mai multe aspecte politice și sociale, mă refer la domeniul educației și provocările comune cu care se confruntă cele două state. Am discutat și despre minoritatea bulgară din țara noastră și am dat asigurări că în urma alegerilor parlamentare din 2018, bulgarii din Taraclia vor fi reprezentați în Legislativ de un deputat. La fel, am spus că bulgarilor de aici li se vor asigura respectarea tuturor drepturilor, mă refer în special la dreptul de a studia în limba maternă”, a spus șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a lansat o invitaţie preşedintelui Bulgariei, Rumen Radev, de a vizita Republica Moldova alături de o delegaţie a oamenilor de afaceri bulgari.

La rândul său, vicepreședintele Bulgariei, Iliana Yotova, a menționat că cei doi oficiali vor participa mâine la cea de-a XIII-a întrunire mondială a mass-mediei bulgare, care se va desfășura la Chișinău. „După inaugurarea evenimentului vom întreprinde o vizită la Taraclia, în cadrul căreia va fi discutată mai detaliat situaţia bulgarilor din Republica Moldova, precum şi vom semna un acord ce vizează universitatea din localitate. De asemenea, mâine ne vom întâlni cu comunităţile bulgare de acolo”, a afirmat oficialul bulgar.

Tot astăzi, vicepreședintele Bulgariei a avut o întrevedere cu vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă, precum și cu Prim-ministrul Pavel Filip.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17007696

img17007696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!