ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forumul mondial al mass-media bulgare a fost inaugurat la Chișinău

11:02 | 05.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a XIII-a întrunire mondială a mass-media bulgare a fost inaugurată astăzi la Chișinău. Evenimentul este organizat de Agenția Informațională a Bulgariei (BTA) și Asociația presei bulgare în străinătate (ABMA), informează MOLDPRES.

La deschiderea oficială a evenimentului a participat vicepreședintele Bulgariei, Iliana Yotova, care a specificat că această reuniune este extrem de importantă pentru bulgarii din toate țările. „Ziariștii reprezintă veriga care unește bulgarii de pretutindeni. Datorită materialelor difuzate de reprezentanții presei, conaționalii noștri se simt mai aproape. Mă bucur că povestiți întregii lumi despre țara, limba și tradițiile noastre. În lumea în care tehnologiile informaționale moderne sunt extrem de populare, presa are rolul de a informa, culturaliza și nu în ultimul rând de a socializa, de asta apreciem mult ceea ce faceți. La acest Forum vom discuta nu doar despre mass-media, dar și despre bulgarii din întreaga lume și viitorul acestora”, a afirmat oficialul.

La rândul său, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că acest eveniment este o premieră pentru țara noastră. „Suntem onorați că ați ales să desfășurați acest Forum anume în R. Moldova. Este o inițiativă foarte bună pentru relaționarea bulgarilor de pretutindeni. În țara noastră locuiesc câteva zeci de mii de bulgari, iar autoritățile vor face tot posibilul ca drepturile acestora să fie respectate”, a spus Dodon.

Directorul BTA, Maxim Minchev, a menționat că forumul, care reunește presa bulgară din întreaga lume, este organizat pentru a XIII-a oară. „Avem deosebită plăcere că în acest an forumul are loc în Republica Moldova, unde locuiesc mulți conaționali, care păstrează tradițiile bulgare”, a spus Minchev.

La eveniment au mai participat: vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva, ministrul Educației și Științei, Krasimir Vulchev, ministrul Apărării, Krasimir Karakachanov, ministrul Turismului, Nikolina Angelkova, precum și membri ai Parlamentului bulgar.

Forumul mondial al mass-media bulgare este organizat începând cu anul 2005. Până în prezent, întrunirile au avut loc la Sofia, Chicago, Roma, Madrid, Varna și Burgas, Viena, Amsterdam și București, Plovdiv, Veliko Tarnovo, Bosilegrad, Atena și Praga.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17007708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!