ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comuna Cazangic, raionul Leova, a stabilit parteneriat cu o regiune din Letonia

13:57 | 06.10.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Comuna Cazangic din raionul Leova a semnat un Acord de colaborare cu ţinutul Neretsk din Letonia. Acesta prevede mai multe posibilităţi de promovare şi dezvoltare social-economică pentru localitatea din sudul ţării, transmite MOLDPRES.

Documentul a fost semnat săptămâna curentă în cadrul vizitei unei delegaţii letone la Cazangic, de către şefii administraţiilor celor două localităţi partenere. „Aflându-mă în vizită în Letonia, am descoperit că popoarele noastre au multe în comun. Alături de România, de care ne leagă un trecut istoric, Letonia, ca stat membru al Uniunii Europene, dispune de acel potențial către care și noi trebuie să tindem. În parcursul european al țării noastre, avem nevoie acum mai mult ca oricând de sprijinul țărilor care au atins deja acest obiectiv. Vom prelua de la prietenii noștri letoni bune practici de administrare publică locală și standarde europene. Sperăm, de asemenea, să implementăm împreună proiecte socio-culturale. Pentru asta și am inițiat acest parteneriat", a declarat Ion Guțu, primarul comunei Cazangic.

La rândul său, președintele ținutului Neretsk, Arvids Kviesis, a precizat că acest acord este de folos şi pentru regiunea letonă. „Cel mai important este că acesta nu va fi un simplu acord semnat. Cea mai importantă componentă a acestui acord  sunt oamenii, care se știu reciproc și colaborează. Venind aici, am rămas plăcut surprins să rămân cu senzația că văd atâtea lucruri cunoscute și necunoscute mie. Bineînțeles, acordul semnat va fi fundamentul relațiilor noastre de mai departe, dar în spatele implementării lui vor sta inițiativele frumoase și oamenii", a spus demnitarul leton.

Acordul ce prevede cooperarea dintre comuna Cazangic şi ţinutul Neretsk a fost anticipat de vizite de documentare întreprinse de reprezentanţii autorităţilor celor două unităţi administrative. În acest context, secretarul parlamentar al Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia, Janis Eglits, a apreciat dinamica colaborării moldo-letone la nivel regional și și-a manifestat disponibilitatea de a susține în continuare proiecte bilaterale.

„Este o bucurie să văd optimismul oamenilor din R. Moldova, dornici să construiască un viitor mai bun la ei acasă. Sper foarte mult că cele două localităţi vor menține relații de colaborare foarte strânse, care le vor apropia din punct de vedere economic și cultural", a subliniat Janis Eglits.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17007758

img17007758

img17007758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!