ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul Analitic Independent a prezentat Raportul de Stare a Țării 2017

14:47 | 06.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Perspectivele de dezvoltare ale țării sunt afectate de o serie de provocări de ordin economic, social și demografic, se constată în Raportul de Stare a Țării 2017, prezentat astăzi de Centrul Analitic Independent Expert Grup și Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Adrian Lupușor, coautor al studiului și director executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, ediția din acest an a Raportului de Stare a Țării și-a propus să analizeze decalajele de dezvoltare dintre Republica Moldova și țările din Europa Centrală și de Est și să ofere soluții constructive pentru depășirea lor.

Experții constată că accentuarea vulnerabilităților interne și nevalorificarea potențialului de export, pe lângă alte probleme ce țin de ocuparea informală, calitatea capitalului uman, cât și tendințele din economia neobservată, au distanțat și mai mult Republica Moldova de țările UE, inclusiv de cele din Europa Centrală și de Est, membre ale UE. Aceste provocări subminează în mod fundamental perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Astfel, din cauza discrepanțelor economice, competitivitatea țării pe piețele de desfacere este subminată, calitatea capitalului uman este afectată de decalajele sociale, iar cea a capitalului economic/financiar este compromisă ca rezultat al discrepanțelor de guvernanță.

Perioada 2016-2017 a fost marcată de amplificarea, de către instituția prezidențială și opoziția parlamentară de stânga, a importanței factorului rusesc în Republica Moldova, fapt ce a derutat societatea și mediul de afaceri în ceea ce privește durabilitatea și continuitatea vectorului european al țării, se mai menționează în publicație. În opinia experților, acest sentiment a fost acutizat de reformele lente și chiar de unele acțiuni ce au îndepărtat Republica Moldova de Agenda de Asociere.

Atât nivelul, cât și structura creșterii economice din Republica Moldova ”au rămas cu mult în urma tendințelor din Europa Centrală și de Est, fapt ce relevă încă o dată erodarea tot mai accentuată a competitivității țării”. Autorii publicației mai menționează că deficitul de investiții și de capital a menținut Republica Moldova la un nivel inferior de specializare și de competitivitate, fapt ce a agravat discrepanța dintre productivitatea muncii din țara noastră versus țările de referință.

Pentru o țară atât de mică și atât de dependentă de piețele pentru export, de forța de muncă și de capitalul investitorilor și al partenerilor de dezvoltare, o asemenea creștere a decalajelor de dezvoltare față de vecinii din Vest trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru factorii de decizie. Și anume, aceștia trebuie să se focuseze pe accelerarea reformelor-cheie ce ar asigura, până în anul 2030, convergența țării la nivelul de dezvoltare din țările UE din Europa Centrală și de Est, se spune în publicație.

În opinia experților, accentul politicilor de dezvoltare a țării trebuie schimbat spre valorificarea principalei surse care poate asigura competitivitatea pe termen lung - oamenii. Sectorul educațional „necesită o reformare din temelii”. Reforma sistemului de guvernanță a instituțiilor publice „rămâne prioritatea zero, care trebuie să constituie punctul de pornire pentru reformele sistemice”, se arată în Raportul de Stare a Țării 2017. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!