ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip: Republica Moldova și Ucraina sunt în relații excelente

17:39 | 06.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune susținute cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman, că Republica Moldova și Ucraina sunt în relații excelente. ”De fapt, aceste relații sunt firești pentru două țări, pentru două țări vecine, pentru două țări care se respectă reciproc și se confruntă cu un șir de probleme”, a menționat premierul, informează MOLDPRES.

Pavel Filip a spus că la începutul acestui an, când a efectuat o vizită la Kiev, a semnat cu premierul ucrainean o Foaie de parcurs prin care și-au asumat o serie de obiective care trebuie realizate. ”Îmi pare bine că astăzi, după o analiză a ceea ce s-a realizat, am semnat o nouă foaie de parcurs cu obiective concrete”, a subliniat prim-ministrul.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că, în această nouă Foaie de parcurs, a fost și un obiectiv prin care dă un semnal foarte clar că, în timp ce unele țări construiesc granițe, Republica Moldova și Ucraina construiesc poduri și încearcă să comunice mai bine.

”Astăzi a fost semnat un acord foarte important pentru Republica Moldova, care prevede lansarea punctelor de trecere comune la granița dintre Ucraina și Moldova pe tot perimetrul frontierei. De asemenea, astăzi, cu premierul, am vorbit despre recunoașterea reciprocă a priorităților, finalizarea procedurii de demarcare a frontierei, precum și despre procesul de funcționare a Complexului Hidroenergetic de la Dnestrovsk, astfel încât toate aceste probleme – ne-am propus ca obiectiv ca până la finele anului, să fie rezolvate”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul întrevederii celor doi prim-miniștri a fost abordată și chestiunea privind liberalizarea transportului internațional. Un acord în acest sens urmează să fie semnat în viitorul apropiat. S-a convenit, de asemenea, să fie creată o Comisie mixtă, în acest sens urmând să fie solicitată expertiza Comisiei Europene. ”Avem asigurările că va fi respectat dreptul minorităților naționale din Ucraina și vor avea acces de a studia în limba maternă, limba română”, a afirmat Filip. Totodată, el a punctat că ”noi înțelegem foarte bine cât de important este obiectivul consolidării învățării limbii de stat, în condițiile în care se duce un război hibrid în regiune”.

Prim-ministrul a mai adăugat că a adus mulțumiri omologului său pentru eforturile pe care le depune Ucraina ”de a găsi o soluție pentru diferendul transnistrean”.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007779

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!