ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a demarat sărbătoarea Ziua Națională a Vinului

11:33 | 07.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Sărbătoarea Ziua Națională a Vinului a demarat astăzi la Chișinău cu degustări de vinuri, muzică, dansuri, bucate tradiționale și ateliere meșteșugărești. Manifestările se vor desfășura astăzi și mâine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), dar și la vinăriile din țară, informează MOLDPRES.

Ziua Națională a Vinului are loc sub genericul „Păstrăm legenda vie a vinului moldovenesc”. La cea de-a 16-a ediție a evenimentului tradițional participă 47 de vinării, care prezintă cele mai noi produse ce vor apărea pe piață în acest an.

La deschiderea evenimentului, Prim-ministrul Pavel Filip a felicitat producătorii vinicoli cu prilejul sărbătorii și a declarat că vinurile moldovenești sunt cartea de vizită a țării noastre, iar Guvernul va depune tot efortul pentru a susține în continuare vinificatorii, care promovează imaginea țării peste hotare, prin intermediul vinurilor de calitate pe care le produc.

„Viticultura este o ramură-cheie a industriei naționale în care muncește o treime din populația țării. Vinurile noastre au o istorie bogată și sunt apreciate atât de consumatorii din Est, cât și din Vest. Republica Moldova este printre primele 20 de țări producătoare de vinuri și al 13-lea exportator de vinuri de pe glob. Constatăm că au existat mai multe provocări în această ramură, însă depunem tot efortul să facem față și să creștem notorietatea vinului național”, a menționat Filip.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a specificat că anul acesta, organizatorii își propun să promoveze consumul de vin moderat și responsabil. „Mulțumim tuturor care au făcut posibilă organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Timp de două zile, în PMAN, vor fi amenajate standuri expoziționale ale producătorilor de vin, un nou stand dedicat consumului moderat, o zonă consacrată alimentației publice și o scenă impunătoare. Totodată, oaspeții vor avea un carnet al degustătorului și un pahar eco care poate fi reciclat. La fel, vizitatorii vor putea să guste cocktail-uri din vin. De asemenea, va fi organizat târgul meșterilor populari, Școala Vinului, Teatrul Gastronomic”, a spus Arpentin.

La rândul său, directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate din Moldova, Diana Lazăr, a remarcat că Ziua Națională a Vinului din acest an va avea un caracter eco-responsabil, îndemnând consumatorii să devină prietenoși mediului înconjurător și vinului de calitate, care trebuie consumat moderat. „În acest an așteptăm la sărbătoare peste 100 de mii de persoane. Prin evenimentul de astăzi ne propunem să promovăm cultura vinului, a consumului moderat și a turismului național prin vizitele la vinăriile din țară”, a precizat Lazăr.

Totodată, se așteaptă o participare a mai multor delegații de peste hotare, inclusiv a trei echipe de jurnaliști, care vor veni pentru a descoperi acest eveniment și a-l promova pe piața externă. Al treilea an consecutiv, Sărbătoarea Națională a Vinului este desfășurată nu doar în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în cadrul vinăriilor, care anul curent au obținut circa 300 de medalii la concursuri internaționale, dintre care 60% au fost din aur.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și al partenerului general Moldova Agroindbank.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17007801

img17007801

img17007801

img17007801

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!