ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vitalie Iurcu: Am reușit în săptămâna trecută să transformăm Chișinăul în capitala antreprenoriatului

13:58 | 09.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Rezultatele preliminare ale „Moldova Business Week 2017” au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă. ”Am reușit în săptămâna trecută să transformăm Chișinăul în capitala antreprenoriatului”, a declarat Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii, informează MOLDPRES.

Viceministrul a menționat că au fost prezentate domeniile în care Republica Moldova are un avantaj competitiv, oportunități de investiții oferite de Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale, facilitățile pe care le oferă acestea. ”Am subliniat că economia moldovenească este una deschisă, grație și acordurilor de liber schimb pe care le are cu Uniunea Europeană și țările CSI, iar în prezent negociem acorduri similare cu China și Egipt. Am prezentat sectoare și platforme de investiții”, a spus Vitalie Iurcu.

El a adăugat că în premieră a fost anunțat un program de creare a noilor locuri de muncă. Statul va oferi câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat companiilor care vor deschide minimum 100 de locuri de muncă, vor oferi salarii de cel puțin 75% din salariul mediu pe economie și nu vor reduce numărul locurilor de muncă timp de trei ani.

Vitalie Iurcu a anunțat că în anul 2018 vor fi expuse la privatizare 113 societăți pe acțiuni, inclusiv Moldtelecom, Air Moldova, rețelele de distribuție Nord și Nord-Vest, aflate în prezent în proces de comasare.

Douăzeci de antreprenori, desemnați de către Guvern drept câștigători ai Concursului Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM" au fost premiați în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor, realizată de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Viceministrul s-a referit, de asemenea, la Forumul de afaceri Republica Moldova-Italia.

„Moldova Business Week 2017” a depășit toate așteptările, atât după numărul participanților, cât și a calității reuniunilor”, a afirmat în cadrul conferinței de presă Vitalie Zaharia, directorul Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Directorul MIEPO a informat că în ziua deschiderii au participat circa 900 oameni de afaceri, investitori locali și străini, autorități, finanțatori, exportatori din 20 de țări, iar prezența în cadrul reuniunilor de afaceri a depășit 300-350 de oameni de afaceri. ”Aceasta denotă interesul sporit față de oportunitățile investiționale pe care le oferă Republica Moldova”, a mai spus Vitalie Zaharia. Programul evenimentelor a fost structurat pe „trei componente mari: investiții, exporturi și mediul de afaceri”.

Moldova Business Week 2017 este un eveniment de afaceri național și internațional, care a avut loc în perioada 3-6 octombrie 2017.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17007840

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!