ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Crucea Roşie îşi va reduce "drastic" activitatea în Afganistan în urma mai multor atentate care au vizat organizaţia

14:20 | 09.10.2017 Categorie: Externe

Kabul, 9 oct. /MOLDPRES/.Instituţia umanitară Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că îşi va reduce "drastic" activitatea în Afganistan în urma mai multor atentate care au vizat organizaţia, soldate cu uciderea a şapte angajaţi în cursul acestui an, informează agenţia de ştiri Reuters, citată de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Anunţul indică o deteriorare semnificativă a securităţii în Afganistan, unde Crucea Roşie operează de peste 30 de ani şi unde desfăşura unul dintre cele mai mari programe umanitare.

"Expunerea la risc a devenit cea mai mare provocare şi temere pentru noi", a declarat Monica Zanarelli, liderul operaţiunilor Crucii Roşii în Afganistan.

"Nu avem altă alegere decât să reducem în mod drastic prezenţa noastră în Afganistan", a adăugat Zanarelli, adăugând că această decizie va afecta în special operaţiunile din nordul ţării, unde centrele organizaţiei din provinciile Kunduz, Faryab şi Balkh urmează.

Crucea Roşie a avertizat de mai mult timp în legătură cu ameninţările care vizează operaţiunile umanitare din Afganistan în urma unei serii de atacuri.

Şase angajaţi ai organizaţiei au fost ucişi în februarie într-o ambuscadă împotriva convoiului lor în nordul ţării, iar luna trecută o angajată a fost împuşcată mortal de un pacient într-un centru al Crucii Roşii din oraşul Mazar-i-Sharif.

 

 

/Editor M.Cucu/