ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Europeană a anunțat ajutoare suplimentare pentru Serbia în vederea asistării miilor de refugiați

17:31 | 09.10.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 9 oct. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a anunțat luni un ajutor umanitar suplimentar de 4 milioane de euro pentru Serbia, în vederea acordării de asistență pentru miile de refugiați și de solicitanți de azil aflați în această țară, informează agenția de presă MIA, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Noile angajamente survin în condițiile în care comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, se află în prezent în cea de-a patra vizită a sa în Serbia, unde evaluează situația umanitară la fața locului și discută cu oficiali ai guvernului sârb cu privire la ajutorul umanitar pentru refugiați.

Noile proiecte finanțează distribuția de alimente în centrele de primire a migranților, protejarea celor mai vulnerabili dintre persoanele afectate, mai ales odată cu apropierea iernii, și alte activități educaționale aferente, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

'Serbia a fost un partener de încredere al UE și parteneriatul nostru a permis un răspuns eficient la criza refugiaților. UE este principalul furnizor de ajutor umanitar pentru găzduirea de refugiați în Serbia, din 2015. Noi am ajutat pentru ameliorarea condițiilor în numeroase centre de primire a refugiaților, am contribuit la aprovizionarea cu alimente a taberelor de refugiați, am oferit instruire în acordarea de ajutor copiilor și am ajutat la acordarea de ajutor medical. Proiectele adiționale anunțate astăzi se vor adresa nevoilor celor mai vulnerabili, mai ales pe parcursul sezonului de iarnă ce se apropie', a declarat Stylianides.

Din 2015, UE a fost cel mai mare contribuitor de ajutoare pentru Serbia. Valoarea ajutorului umanitar oferit de Comisia Europeană se ridică la 25 de milioane de euro și a permis acordarea de asistență umanitară de urgență (hrană, apă, igienă, produse de primă necesitate, asistență medicală și protecție) în centrele de tranzit și de primire, inclusiv la frontiere și în zonele de așteptare.

În total peste 80 de milioane de euro au fost acordați Serbiei prin finanțări din partea UE începând din 2015 până în prezent pentru a gestiona problema migrației.

(Editor L. Alcază)

img17007847

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!