ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia a anunţat că s-ar putea răzgândi în privinţa achiziţionării sistemului S-400 din Rusia

10:10 | 10.10.2017 Categorie: Externe

Ankara, 10 oct. /MOLDPRES/. Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a declarat, luni, că Ankara ar putea renunţa la decizia de a achiziţiona sisteme antiaeriene S-400 din Rusia, dacă nu se ajunge la un acord pentru producerea comună a acestora, relatează site-ul agenţiei Tass, citat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

”Încă nu am primit niciun refuz pe această temă. Preşedintele Vladimir Putin ne-a spus că putem demara acţiuni pentru producerea acestui sistem. Cunoaşterea este crucială. Dacă atitudinea Rusiei va fi negativă, atunci vom încheia acordul cu altă ţară”, a declarat ministrul de Externe al Turciei.

”Trebuie să cumpărăm urgent sistemul S-400, pentru că avem nevoie de el. Trebuie să ne apărăm spaţiul aerian. Dar dacă unele ţări care se opun Rusiei nu doresc ca Turcia să cumpere sistemul S-400 de la aceasta, atunci ei trebuie să ofere o alternativă”, a adăugat Cavusoglu.

La 12 septembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Turcia a achitat deja un avans către Rusia pentru achiziţionarea sistemului S-400, în pofida opoziţiei exprimată de aliaţii din NATO.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri.

 

 

/Editor M.Cucu/