ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci medici vor fi judecați pentru malpraxis, în urmă căruia a decedat o fetiță de patru ani

10:56 | 10.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Cinci medici din Dubăsari și Criuleni vor fi judecați pentru încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale. Astfel, din neglijenţa acestora, o fetiță de patru ani, care se afla în stare extrem de gravă, a decedat, informează MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Generale, pe banca acuzaților va compărea un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pârâta, raionul Dubăsari; un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari; un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni; şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni și şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul Spitalului raional Criuleni.

Conform procurorilor, la 31 iulie 2014, după ce mama fetiţei s-a adresat medicilor pentru că micuţa avea febră şi dureri, aceştia au examinat-o superficial, au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală” şi nu au decis spitalizarea imediată a copilului. Peste două zile, după ce fetiţa fusese internată, medicii i-au prescris tratament greşit, aceasta decedând la 2 august 2014 în spital. Expertiza medico-legală a confirmat culpa medicilor în acest caz.

Rezultatele au concluzionat că, moartea copilului a survenit din cauza infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acută cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios. Fiind internată în spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari.

Dacă vor fi găsiți vinovaţi, medicii riscă închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!