ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Macron îi cere lui Merkel să se angajeze în reforma UE și a zonei euro

18:58 | 10.10.2017 Categorie: Externe

Berlin, 10 oct. /MOLDPRES/. Președintele francez Emmanuel Macron și-a susținut marți din nou propunerile de reformă a Uniunii Europene și mai ales ideea sa de a fi creat un buget al zonei euro, el cerându-i cancelarului german Angela Merkel să se angajeze în această dezbatere, propuneri primite însă până în prezent cu rezerve la Berlin, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

„Dacă suntem pregătiți să ne punem în comun securitatea, sectorul digital, energia, politica privind migrația, lupta împotriva terorismului, atunci ar trebui să mi se explice dacă cineva este gata să facă toate acestea, dar în același timp să spună: 'Eu nu vreau un buget al zonei euro'”, a afirmat Macron, potrivit AFP, în timpul unei dezbateri despre viitorul Europei desfășurate la Frankfurt înainte de a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel la inaugurarea Târgului de Carte.

De asemenea, în opinia șefului statului francez, europenii au un an la dispoziție pentru a-și 'clarifica' viziunea privind viitorul Uniunii Europene.

„Cred că trebuie să începem dezbaterea, avem un an pentru a o clarifica și pentru a elabora o foaie de parcurs comună, este ceea ce eu vreau să vin să fac în Germania de mai multe ori, ceea ce vreau să invit cancelarul să facă în Franța, la fel și pe toți liderii care ar dori acest lucru”, a insistat Emmanuel Macron.

Angela Merkel a menționat într-un interviu ce va fi publicat de grupul de presă RND că propunerile lui Macron sunt interesante, cum ar fi cea de creare a unui post de ministru european de finanțe, dar ea a atenționat că este nevoie de mai multe răspunsuri concrete înainte de a se pronunța în detaliu asupra propunerilor avansate de președintele francez.

Șefa guvernului de la Berlin a ținut de asemenea să amintească temerile Germaniei: „Vreau pentru viitor ca și utilizarea mijloacelor europene să fie examinată (conform principiilor) controlului și responsabilității. Cu mine, nu va exista mutualizare a datoriilor naționale”.

Potrivit cotidianului El Pais, care face referire într-un articol publicat marți la un document la care a avut acces, Germania nu dorește un buget al zonei euro, nici un sistem comun de asigurări sociale pentru șomaj, nici mutualizarea datoriei europene, fiind de acord doar cu un fond monetar european și cu salvarea țărilor care acceptă să implementeze condiții stricte în materie de reforme structurale.

Wolfgang Schaueble, influentul ministru german de finanțe, care este pe punctul de a părăsi acest post pentru a-l prelua pe cel de președinte al parlamentului, lasă cu acest document de numai trei pagini un testament european pur și simplu brutal, comentează cotidianul spaniol.

De asemenea, pe lângă rezervele sale față de respectivele măsuri de reformă a zonei euro ce se regăsesc în propunerile președintelui francez Emmanuel Macron sau în cele ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Germania pledează pentru austeritatea care a caracterizat răspunsul zonei euro în timpul ultimei crize financiare.

Astfel, conform aceluiași document menționat de El Pais, Berlinul ar dori o consolidare a regulilor fiscale ce au impus o austeritate excesivă în plină criză și de asemenea ca atribuțiile de supraveghere financiară exercitate în prezent de Comisia Europeană să fie transferate unui nou fond monetar interguvernamental. În plus, Germania ar dori să aducă regulile de control a datoriei publice la nivelul de importanță al regulilor privind deficitul, o veste proastă pentru țările foarte îndatorate, precum Italia, a cărei datorie publică echivalează cu 130% din PIB.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!