ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele separatist al Cataloniei amână o declarare a independenţei şi evocă începerea unui dialog

09:38 | 11.10.2017 Categorie: Externe

Barcelona, 11 oct. /MOLDPRES/.Preşedintele separatist catalan, Carles Puigdemont, a renunţat marţi seara să declare imediat independenţa regiunii, evocând o "suspendare" în vederea unui dialog şi semănând confuzie în ce priveşte intenţiile sale, potrivit AFP, scrie stiripesurse.ro, citat de MOLDPRES.

"Guvernul Cataloniei şi eu însumi propunem suspendarea efectelor unei declaraţii de independenţă", a declarat Carles Puigdemont, fără a fixa un termen precis, într-o alocuţiune istorică în Parlamentul catalan, plasat sub măsuri de înaltă securitate.

Mai înainte, el susţinuse în faţa parlamentarilor că a primit un mandat din partea catalanilor, care s-au exprimat la referendumul interzis din 1 octombrie, "pentru a transforma regiunea într-un stat independent sub forma unei republici". Într-o primă reacţie, guvernul spaniol a apreciat că o "declaraţie implicită de independenţă (...) nu este acceptabilă", conform unui purtător de cuvânt al executivului de la Madrid, citat de AFP.

La celălalt capăt al spectrului politic, Candidatura Unităţii Populare (CUP), partid al stângii radicale care face parte din majoritatea pro-independenţă din parlamentul catalan, a regretat "o ocazie pierdută de a proclama solemn republica". "Nu puteţi suspenda o declaraţie care nu a fost făcută", a apreciat liderul socialist catalan, Miquel Iceta, rezumând neclaritatea intenţiilor lui Puigdemont.

AFP apreciază că, presat din toate părţile, fostul jurnalist, de 54 de ani, a părut să aleagă calea de mijloc: el continuă să vorbească de independenţă electoratului său, dar păstrează o uşă deschisă pentru o soluţie negociată, care se anunţă dificilă. Cu riscul de a dezamăgi o parte a susţinătorilor săi, conform Agerpres. La Barcelona, mulţi dintre partizanii independenţei, strânşi cu miile în faţa unui ecran uriaş, nu şi-au ascuns de asemenea decepţia.

Până în ultimul minut, Madridul şi Europa au cerut liderului separatist să nu ia o decizie "ireversibilă", amintind că UE nu ar recunoaşte o Catalonie independentă. Chemarea la dialog a lui Carles Puigdemont riscă să se lovească de fermitatea Madridului, remarcă AFP. Cu câteva ore înaintea discursului său, vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a declarat că nu există "loc de mediere între legalitate şi ilegalitate, între lege şi nesupunere, între democraţie şi tiranie".

Asigurând că opţiunea "da" a întrunit peste 90% la scrutinul din 1 octombrie, Carles Puigdemont a subliniat necesitatea imperioasă de a "reduce tensiunile" în regiune şi a denunţat refuzul "radical" al Madridului de a negocia un referendum.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17007894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!