ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADR Centru şi GIZ au organizat la Ialoveni un Club de presă pentru a elucida proiectele de dezvoltare în regiune

13:32 | 11.10.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Mai mulţi jurnalişti au participat la un Club de presă organizat ieri la Ialoveni de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Participanţii au luat cunoştinţă de proiectele de dezvoltare realizate în centrul ţării, inclusiv în cadrul programului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova”, comunică MOLDPRES.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a informat presa că direcţiile prioritare în politica proiectelor de dezvoltare în zona centrală a ţării rămân a fi cele ce ţin de apă şi canalizare, eficienţă energetică, managementul deşeurilor, drumuri locale şi regionale. „Ultima perioadă a fost plină de realizări pentru Regiunea Centru. Am reuşit să continuăm investițiile în restaurarea Conacului Manuc Bey din orașul Hâncești. Am construit drumuri și sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Telenești și în localitățile din apropierea orașului. Totodată, a avut continuitate şi proiectul de eficientizare energetică a Spitalului regional din Orhei, dar și multe alte programe realizate de echipa ADR Centru. Atât din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, cât și cu suportul partenerilor de dezvoltare am reușit să aducem investiții importante în regiune și ne dorim ca până la finele anului curent să finalizăm inițiativele lansate, unele conform graficului, iar unele chiar şi mai înainte de termen”, a relatat Viorel Jardan.

În aceeaşi ordine de idei, directorul ADR Centru a specificat că majoritatea realizărilor obținute în regiune ar fi fost imposibile fără susţinerea partenerilor externi şi administraţiilor publice locale. “Există totuşi situaţii diferite. Avem localităţi  care în ultimii ani au reuşit să implementeze câte 2-3 proiecte de dezvoltare, iar în unele  nu a fost aplicat nici unul. Aş putea face şi o clasificare a raioanelor din Regiunea Centru după nivelul de implicare. Aşa, bunăoară, avem raioane active cum ar fi Ungheni, Nisporeni, Rezina, Hânceşti etc., cu autorităţi insistente şi dornice să schimbe în bine localităţile. Putem defini raioane cu activitate medie – Teleneşti, Ialoveni, Orhei ş.a., unde se fac lucruri bune, dar ceva mai lent. Şi din păcate, avem raioane care nu cred în procedurile de obţinere şi realizare a proiectelor, nu se interesează şi, respectiv, nu dau nici o şansă acestor localităţi. Aici aş putea numi raioanele Anenii Noi, Dubăsari și Criuleni. Da, este vorba de raioane mici, amplasate în zone specifice, însă nu se depune efortul necesar ca să se obţină anumite rezultate eficiente”, a menţionat directorul ADR Centru, solicitat de MOLDPRES.

“În regiune avem multe locuri frumoase, cu un potențial de dezvoltare a turismului, avem amplasate aici majoritatea întreprinderilor din ţară de prelucrare a fructelor și legumelor și mai mult de jumătate din întreprinderile vitivinicole. Un mare avantaj reprezintă și proximitatea de capitala țării. Localitățile care se găsesc în imediata apropiere de Chișinău au un ritm de dezvoltare mai dinamic și noi tindem să eliminăm disparitatea din regiune prin creșterea nivelului de dezvoltare a tuturor satelor și orașelor din centrul ţării. Apropierea de Chișinău ne deschide noi posibilități prin conexiunea directă la căile de acces rutier, aerian și feroviar.

Totodată, principala bogăție a regiunii sunt oamenii. De aceea, în activitatea noastră punem accent pe crearea locurilor de muncă și a facilităților, menite să asigure un trai decent populației din regiune. Acest aspect lasă mult de dorit în zona de centru. Pentru a redresa situaţia, în mare măsură ne concentrăm activitatea asupra reabilitării infrastructurii fizice. Ne dorim ca locuitorii să aibă condiții decente de trai, or, astfel, una dintre prioritățile noastre ține de creșterea indicatorului de aprovizionare cu apă și canalizare de la circa 30% actual la 75% către sfârșitul anului 2020. Însă unul dintre cele mai dureroase aspecte rămâne totuși infrastructura rutieră și căile de acces. Cea mai gravă problemă invocată de cetățeni sunt drumurile proaste, de aceea aici trebuie de intervenit în primul rând prin corelarea fondurilor naționale, dar și cu sprijinul partenerilor externi”, a precizat Viorel Jardan pentru ziariştii care abordează tematica dezvoltării regionale.

Tot ieri, reprezentanţii presei au avut posibilitatea să viziteze trei proiecte de dezvoltare desfăşurate cu suportul GIZ la Bardar şi Costeşti (Ialoveni), precum şi la Spitalul raional Călăraşi.

Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) ocupă o suprafaţă de 10 636 kilometri pătraţi, care include 13 raioane şi 14 oraşe. Pe teritoriul RDC activează Zona Economică Liberă Ungheni, Parcurile industriale la Străşeni şi Hânceşti, precum şi Incubatoarele de afaceri din oraşele Ungheni şi Rezina. Pentru anul 2017 în Regiunea Centru au fost planificate pentru implementare 19 proiecte de dezvoltare.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17007907

img17007907

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!