ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va sista transferul de fonduri pentru susținerea reformelor în sectorul justiției din Republica Moldova

17:25 | 11.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Uniunea European va sista transferul de fonduri în bugetul țării noastre pentru susținerea reformelor în sectorul justiției. Anunțul a fost făcut astăzi de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, relatează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al delegației UE la Chișinău, aceste fonduri au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției în perioada anilor 2014 și 2015.

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se menționează în comunicat.

Totodată, sursa citată a precizat că acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane euro. Astfel, această sumă nu va fi transferată la bugetul de stat, ci va rămâne la UE.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a specificat că „UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum modul în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor", a spus Peter Michalko.

De asemenea, Uniunea Europeană a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi clarificată în timp util.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!