ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spania sărbătoreşte Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia

12:30 | 12.10.2017 Categorie: Externe

Madrid, 12 oct. /MOLDPRES/.Spania sărbătoreşte, joi, Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia, iar guvernul central a anunţat o ceremonie care va promova unitatea ţării, relatează site-ul BBC News, consultat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi regele Felipe al VI-lea urmează să participe la o paradă militară tradiţională în centrul Madridului, unde drapelul spaniol a fost arborat la balcoane şi ferestre de către susţinătorii unităţii şi oponenţii independenţei Cataloniei.

Forţele armate spaniole vor efectua o demonstraţie pe bulevardul Paseo de la Castellana din Madrid, pentru a marca reunificarea Spaniei şi ziua în care Cristofor Columb a sosit pentru prima oară în cele două Americi, în 1492.

La ceremoniile de la Madrid vor participa toţi preşedinţii comunităţilor autonome spaniole, cu excepţia celor din Euskadi, Navarra şi Catalonia.

În acelaşi timp, în capitala catalană Barcelona va fi organizat un miting pro-unitate de către membrii extremei drepte.

Deşi reprezentanţii forţelor armate ale Spaniei au negat în mod categoric orice legătură cu evenimentele politice aflate în desfăşurare, marşurile militare din acest an sunt mai extinse ca dimensiune, fiind organizate pentru prima dată în ultimii şapte ani într-una dintre cele mai emblematice locuri ale Madridului, Paseo de la Castellana.

 

 

/Editor M.Cucu/