ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul centru naţional al industriilor creative va fi deschis la Chișinău

16:18 | 12.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Primul centru național al industriilor creative, „Creative Hub” urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor. Centrul va fi edificat în curtea blocului de studii al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice de pe str. 31 August din capitală şi va oferi spațiu pentru activitate liberilor profesioniști, organizațiilor și întreprinderilor din domeniu, informează MOLDPRES.

Pentru construirea acestuia a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).

În alocuţiunea sa, Ambasadorul Regatului Suediei în R. Moldova, Signe Burgstaller a menţionat că Centrul Național pentru Industriile Creative, cunoscut și sub denumirea de „Creative Hub” va oferi pentru reprezentanții industriilor creative spațiu în care să se poată dezvolta, astfel încât să devină un punct central pentru antreprenoriatul creativ, care, în consecință, va încuraja creșterea economică. Potrivit oficialului,  industria creativă generează 4% din produsul intern brut în ţările Uniunii Europene şi în Suedia, iar în UE funcţionează peste 300 de hub-uri.

La rândul său, şefa Misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard a afirmat că industriile creative din Moldova înregistrează o rată de creștere anuală de 56%, iar în acest sector sunt angajate peste 5000 de persoane, în mare parte tineri. „Investind în industriile creative, susținem dezvoltarea tinerilor, prin crearea de locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă, pentru ca aceștia să-și poată urma cariera aici în țară”,  a accentuat Karen Hilliard.

În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a  menţionat că acest hub creativ,  care va fi construit în centrul istoric al oraşului, va oferi oamenilor creativi noi oportunități de dezvoltare. „Visam să  deschidem un asemenea edificiu la noi, după modelul celor de peste hotare, pentru ca reprezentanții industriilor creative de la noi să-și poată dezvolta start-upurile și să stabilească parteneriate cu oamenii de afaceri din străinătate. Noi vom putea aduce bani în țară prin intermediul acestor industrii creative,” a mai spus Monica Babuc.

„Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei. Centrul național al industriilor creative va avea o suprafață de 400 metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu.

De asemenea, Centrul va pune la dispoziție:  spaţiu de coworking pentru tinerii creativi, cinci birouri, spațiu pentru evenimente (workshopuri, conferințe și masterclass-uri etc.), sală de ședințe, bibliotecă,  servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, de animație, de creare a jocurilor online, educație alternativă, care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la  cursuri specializate, la programe de mentorat etc.

Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350 mii de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100 mii de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va pune la dispoziție terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice. Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 mln de lei. Studenții vor beneficia de activitatea centrului începând cu primăvara anului 2018, prin aripa renovată a Facultății de Arte Plastice, lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmând să se încheie la finele anului 2018.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17007965

img17007965

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!