ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academia de Ştiinţe a Moldovei va fi reformată

10:54 | 19.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Decretul privind promulgarea legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative semnat de Preşedintele R. Moldova Igor Dodon va fi publicat mâine în Monitorul Oficial. Documentul a fost respins anterior de şeful statului după mai multe solicitări parvenite din partea mediului academic, comunică MOLDPRES.

Documentul va fi promulgat după ce Parlamentul şi-a menţinut votul pentru el. Actul va intra în vigoare în termen de patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

În urma reformei propuse de autorităţi, Academia de Științe a Moldovei va rămâne fără o serie de atribuții, întrucât unele entități vor trece în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Fondurile destinate cercetării nu vor mai fi administrate de Academie, ci de o nouă structură, Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare, care va fi subordonată Guvernului.

Comunitatea științifică din Republica Moldova, prin intermediul Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică și conducerii Academiei de Științe a Moldovei, bazându-se pe experiența comunitară și pe rezultatele evaluării efectuate de experții Comisiei Europene, a participat activ în procesul de reformare a științei, înaintând viziunea proprie asupra viitorului domeniului. Totodată, mai mulţi savanţi au criticat modificările operate în legislaţie.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17008159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!