ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu îşi sărbătoreşte cea de-a 97-a aniversare

12:02 | 28.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Cunoscuta pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului, deţinătoare a „Ordinului Republicii” a împlinit 97 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chişinău. În anii 1938-1940 studiază la Şcoala de Arte din Chişinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iaşi (1941-1944). În 1947 a absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”) din Chişinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradiţională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinereţe” etc. Se afirmă cu compoziţia „La joc”. A pictat portrete ale multor personalităţi din arta şi cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ş.a.

S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ştefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chişinău) şi „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

A expus lucrări personale la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuşi”, la Biblioteca Naţională. Participă la expoziţii de grup în străinătate: Franţa, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania şi în alte ţări.

Acum doi ani, când  pictoriţa şi-a expus lucrările la Muzeul Naţională de Artă al Moldovei, la cea de-a 95-a aniversare a sa, scriitorul Vladimir Beşleagă a menţionat că opera Valentinei Rusu-Ciobanu este unică în spaţiul basarabean. „Toată viaţa ea a fost o fiinţă retrasă şi a muncit aşa cum i-a dictat vocaţia. Suntem în faţa unei opere fără pereche în arta noastră. Regretatul ei soţ, Glebus Sainciuc i-a servit ca un scut în viaţă. Ea nu a deviat nici o clipă, nici un milimetru de la ceea ce este arta autentică”, a constatat Vladimir Beşleagă.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru  tânăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă. „Majoritatea lucrărilor sale Valentina Rusu-Ciobanu le-a creat în perioada sovietică, însă n-a fost influenţată de realismul socialist. Ea a găsit o formulă proprie în compoziţiile sale şi a respectat principiile estetice ale artei. Tocmai de aceea lucrările pictoriţei au fost apreciate în cadrul mai multor expoziţii, „a subliniat preşedintele UAP.

Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17008448

img17008448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!