ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Limba română poate fi introdusă în Constituție drept limbă oficială

11:47 | 31.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Limba română poate fi introdusă în Constituție drept limbă oficială. Curtea Constituțională (CCM) a oferit astăzi aviz pozitiv pentru modificarea articolului 13 din Legea Supremă a Statului, transmite MOLDPRES.

Solicitarea de modificare a fost făcută de 35 de deputați din partea PLDM, PL, grupul PPEM și PDM.

Deputații au elaborat un proiect prin care au cerut avizul CCM pentru înlocuirea sintagmei de „limba moldovenească” cu „limba română”. Sesizarea a fost făcută pe data de 13 octombrie curent.

În urma pronunțării deciziei, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a specificat că acest aviz va permite ca proiectul să fie votat fără a aștepta cele șase luni de la data prezentării iniţiativei. „După pronunțarea avizului, proiectul deja poate fi înregistrat în Parlament pentru a realiza modificările prevăzute”, a spus Deliu.

La rândul său, liderul grupului PPEM, Valeriu Ghilețchi a menționat că această decizie este una foarte așteptată. „Sperăm să găsim cele 67 de voturi necesare pentru adoptarea proiectului”, a afirmat Ghilețchi.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data aprobării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Curtea Constituțională a stabilit la 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență, în care este menționată limba română, prevalează asupra textului Constituției care prezintă „limba moldovenească” drept limbă de stat.

Constituția prevede că CCM este autoritatea care se pronunță asupra inițiativelor de revizuire a Legii Supreme. Ulterior, Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei. Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17008502

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!