ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conferință pedagogică: felicitările Ambasadorului UE, Peter Michalko, participanților la conferință de pe ambele maluri ale Nistrului

10:21 | 07.11.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Institutul pentru Democrație (Comrat) și Universitatea de Stat din Comrat, în parteneriat cu Societatea de Cultură Bulgară „Rodoliubețs“ (Transnistria) și Centrul pentru protecția și promovarea drepturilor femeii tinere (Chișinău), în cadrul proiectului „Creșterea încrederii reciproce dintre cadrele didactice de pe cele două maluri ale Nistrului: Formarea capacităților regionale pentru dezvoltarea continuă a competențelor profesorilor în domeniul metodelor moderne pro active de educație pentru drepturile omului“, a organizat conferința pedagogică cu tematica  „Protecția drepturilor omului“.

Participanți la conferință au fost manageri și profesori din școli, licee, colegii și universități din Gagauz-Yeri, Chișinău și Transnistria. Având în vedere faptul că, pe lângă instituțiile de învățământ, organizațiile non-guvernamentale, de asemenea, asigură formarea profesională, în special în domeniul drepturilor omului, la conferință au fost prezenți manageri și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Oaspetele de onoare al conferinței a fost șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, care a accentuat importanța evenimentului. În discursul său la conferință, ambasadorul Peter Michalko a remarcat faptul că el nu putea să nu vină cu felicitări, deoarece este o ocazie plăcută pentru el, pentru că este prima dată, oficial în Comrat, în această postură.

Ambasadorul a menționat că, pentru prima dată, a vizitat țara noastră acum 22 de ani, și a avut întotdeauna o atitudine de bucurie pentru vizitele ulterioare. Peter Michalko a remarcat importanța valorilor democratice pe care se bazează UE, reamintind că Uniunea Europeană și-a conceptualizat aceste valori ca pe un temei, o bază de existență, și drepturile omului reprezintă un element fundamental pentru societatea în care trăim.

Ambasadorul a menționat faptul că are marea onoare ca, venind în Moldova, să poată lucra în calitate de Șef al Delegației Uniunii Europene, conform cadrului legal, care există deja între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acordul de asociere vorbeşte în preambul anume despre valorile drepturilor omului, care stau la baza relațiilor noastre, și este foarte important să se realizeze tot ceea ce este legat de democrație, drepturile omului și statul de drept.

Ambasadorul Peter Michalko a transmis asigurări că Uniunea Europeană acordă o mare importanță drepturilor omului și democrației în țările partenere Uniunii Europene, menționând că acesta este un moment foarte important în relațiile noastre, și are impact asupra tuturor domeniilor de cooperare comună. Uniunea Europeană oferă sprijin partenerilor în domeniul protecției drepturilor omului pentru a creşte nivelul standardelor în domeniul protecției drepturilor omului, iar Delegația UE în Republica Moldova este activă în această direcție.

Ambasadorul a menționat că Delegația UE este interesată să fie în contact cu toate păturile societății, pentru care aceste probleme sunt importante, pentru că promovează în mod activ programul de măsuri de consolidare a încrederii, în cooperare cu partenerii din sectorul non-guvernamental, acest sector fiind partea cea mai activă a societăţii, acea parte a societății care dorește, prin munca și activitatea sa, să ajute la transformarea realității și vieții de zi cu zi mai bună și, prin urmare, Delegația UE va continua acest sprijin și va rămâne întotdeauna deschisă către discuții de cooperare.

Ambasadorul a dat asigurări că odată cu începutul mandatului său, el va activa permanent în această direcție și va fi deschis către relații de reciprocitate.

Cu cuvânt de salut pentru participanții la conferință a venit și Andrei Borsevski, Președintele Consiliului Institutului pentru Democrație, Serghei Zaharia, Rector al Universității de Stat din Comrat și membru al Adunării Populare a Găgăuziei (care, în același timp, s-a manifestat în calitate de moderator al conferinței), Serghei Anastasov, primarul de Comrat, Veaceslav Balan, Coordonatorul Național ONU pentru drepturile omului.

Primarul de Comrat, Serghei Anastasov, a felicitat participanții cu ocazia unui astfel de eveniment important, a remarcat valoarea sa, le-a urat succese tuturor și i-a asigurat pe participanți că Primăria Comratului este întotdeauna deschisă către o nouă relație de colaborare.

Andrei Borsevski, președintele Consiliului de Administrare al Institutului pentru Democrație, a remarcat că acest tip de conferință pedagogică, la care participă experți din mai multe țări, este o noutate pentru regiune, profesorii de pe ambele maluri ale Nistrului având posibilitatea să învețe multe lucruri noi, de asemenea a avut loc un schimb de experiență cu reprezentanți din alte țări și, ulterior, vor putea aplica cunoștințele proaspăt asimilate în munca lor de zi cu zi în școală. Importanța conferinței constă în capacitatea profesorilor de a prelua și însuși experiența internațională și de aplicare în practică.

Președintele Societății de Cultură Bulgară "Rodoliubets", Andrei Nikolaev, a menționat că tematica conferinței este o temă destul de ambițioasă și nouă, dar în același timp, și foarte necesară. Formarea cetățeanului este o sarcină foarte importantă și cine altcineva ar putea să o facă mai bine dacă nu profesorii. Metoda interactivă în învățământ este utilizarea unor forme pedagogice active moderne de organizare a procesului de învățare, adică combinația de cunoștințe teoretice și abilităților practice. Sub formă de joc, efectul este ușor atins atunci când elevul este poziționat în diferite roluri.

Anatoly Rapoport, profesor universitar la Universitatea Purdue (SUA), a menționat că utilizarea metodelor pro active de predare a drepturilor omului nu este un subiect neapărat nou, dar, nici nu este ușor de realizat în școală. Este mult mai ușor să stai în fața clasei și să vorbești despre ceva decât să îi implici pe elevi, oferindu-le posibilitatea de a-și realiza în mod independent potențialul personal în procesul de învățare.

Vorbind despre nivelul de organizare a conferinței, profesorul a accentuat faptul că acest eveniment a fost nu doar de treaptă regională, ci mai degrabă, de nivel național.

Svetlana Mironova, șefa Oficiului Biroului Avocatului Poporului din Comrat, a menționat că promovarea nivelului de autocunoaștere în domeniul juridic în instituțiile de învățământ are o semnificație la nivel de stat. Formarea profesională juridică a generației tinere și protecția drepturilor omului sunt cele mai importante aspecte ale unui stat democratic. Creșterea gradului de competență juridică, în primul rând pentru cadrele didactice, va reflecta în mod favorabil conștientizarea juridică a studenților. Aceste cunoștințe pot deveni o garanție de viitor pentru cultivarea unei atitudini diferite față de lege.

Anatolii Rapoport, om de știință de nivel mondial în domeniul educației și drepturilor omului și educație civică, doctor în pedagogie, redactorul revistei „Cercetări Publice Internaționale“ (SUA), și profesor la una din universitățile de frunte din lume - Universitatea Purdue (Universitatea Purdue din SUA este pe locul 60 în clasamentul celor mai bune universități din lume «Times Higher Education» și pe poziția 77 în «Clasamentul Academic în Lumea Universităților", unde, spre exemplu, Universitatea de Stat din Moscova «Lomonosov», este pe poziția 93), a deschis partea plenară a conferinței cu raportul său „Metode active în domeniul educației pentru drepturile omului și cetățenia democratică“.

Discursul său a impresionat publicul, care a învățat despre cele mai avansate metode de educație pentru drepturile omului folosite în Occident.

O impresie enormă asupra participanților la conferință a lăsat discursul, din sesiunea plenară a conferinței, al lui Veaceslav Balan, Coordonator Național al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, care nu numai că a descris rolul ONU în protecția drepturilor omului, dar și a împărtășit istoriile de succes din domeniul educației drepturilor omului, aplicate de ONU în Moldova.

De asemenea, discursul dnei  Svetlana Hodakova, director al Institutului de Dezvoltare Democratică „Open Society“ (Ucraina), Svetlana Mironova, șefa Reprezentanței Biroului Avocatului Poporului de la Comrat, a stârnit un mare interes în rândul participanților, care au învățat o mulțime de lucruri noi și utile pentru ei înșiși; profesorii vor putea aplica aceste cunoștințe în cursurile de predare studenților, iar reprezentanții ONG-urilor - în activitățile lor din domeniul drepturilor omului.

Au fost, de asemenea, foarte interesante și utile și rapoartele altor participanți la conferință. Participarea activă la conferință a profesorilor și directorilor de ONG-uri din Transnistria demonstrează că tematica drepturilor omului devine tot mai importantă pentru societatea civilă de pe malul stâng al Nistrului.

În timpul conferinței, profesori și reprezentanți ai ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului și-au împărtășit experiențele, au îmbunătățit nivelul de calificare în domeniul drepturilor omului și a metodelor moderne de predare a drepturilor omului și democrației.

Potrivit participanților, conferința s-a desfășurat la un nivel înalt, profesorii și reprezentanții ONG-urilor au fost interesați și au participat activ la toate discuțiile și dezbaterile, au venit cu multe întrebări către colegii vorbitori, cunoștințele dobândite le vor putea folosi în activitățile lor profesionale.

img17008733

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!