ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Participanţi din mai multe ţări s-au întrunit la expoziţia internaţională „Infoinvent”

16:42 | 15.11.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Circa 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc şi Indonezia participă la cea de-a XV-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale Specializate „Infoinvent”, care s-a deschis astăzi la Centrul Internaţional „Moldexpo”. Evenimentul se va desfăşura până la 18 noiembrie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, a menţionat că expoziţia din acest an este una deosebită şi destul de bogată, lucrările participanților fiind expuse în cadrul a cinci compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial, produse și servicii inovative, proiecte de inovare și de transfer tehnologic, creația tinerilor și industrii creative. Pe standurile expoziționale au fost etalate aproximativ 400 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de transfer tehnologic.

La rândul său, directorul general al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (ATIT), Roman Chircă, a afirmat că, deşi numărul de participanţi este mai mic în comparaţie cu cel de la ediţiile precedente, exponatele din acest an sunt mai interesante şi cuprind multe invenţii  noi. ”Probabil, în acest an au fost puse condiţii mai stricte de participare. Este o dovadă a faptului că o ţară se poate dezvolta numai într-o societate bazată de cunoaştere”, a subliniat Roman Chircă.

Directorul general al Camerei de Comerţ moldo-italiene, Cristina Samson, a spus că scopul instituţiei este de a dezvolta transferul tehnologic şi de a atrage investiţii în domeniul businessului creativ pentru a oferi o valoare adăugată atât economiei, cât şi societăţii. „Avem peste 70 de membri, care activează în domeniul businessului creativ. Suntem aici pentru a oferi consultanţă și ajutor în crearea unei afaceri în domeniul businessului creativ”, a specificat  Cristina Samson.

Meşterul popular Victor Pelin a afirmat că a prezentat în cadrul expoziţiei o colecţie de obiecte confecţionate din lemn, destinate dezvoltării funcţiilor motrice ale copilului. „Aceste obiecte au formă de căluţ, clovn, figuri geometrice etc. şi pot fi folosite pentru dezvoltarea armonioasă a copilului”, a precizat Victor Pelin.

Joi, 16 noiembrie, la ora 14:00, în Pavilionul central al Moldexpo, va fi organizat un master-class în domeniul împletitului din fibre vegetale (pănuși) prezentat de meșterul popular Natalia Cangea, cu participarea discipolilor Centrului de creație și agrement al copiilor din Criuleni, iar vineri, la ora 10:00 va avea loc Bursa invențiilor “Finanțarea întreprinderilor inovaționale în cadrul Programului Orizont 2020”.

Tot vineri, la ora 15.00, în incinta Pavilionului central al Moldexpo, se va desfăşura festivitatea de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate "Infoinvent". Printre cele mai importante distincții care vor fi acordate se numără: Premiul Guvernului Republicii Moldova “Inventator remarcabil”; distincții ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale; medalii și trofee ale AGEPI; mențiuni și diplome ale partenerilor etc.

Evenimentul este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic și CIE "Moldexpo", cu susținerea Oficiului European de Brevete.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17008961

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!