ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parteneri din Cehia susţin elaborarea unei Strategii de dezvoltare în nordul ţării

15:34 | 20.11.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. În Regiunea de Nord a început elaborarea unei Strategii în domeniul specializării regionale. Planul este realizat cu susţinerea Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare şi va fi axat pe principalele ramuri economice care pot fi dezvoltate cu succes în nordul ţării, transmite MOLDPRES.

Pe parcursul săptămânii trecute experţii cehi împreună cu specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au avut întruniri la Bălţi, Soroca, Sângerei şi Făleşti. La reuniuni au participat autorităţi locale, antreprenori, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai parcurilor industriale care şi-au expus propunerile pe marginea acestei Strategii regionale. În cadrul ședințelor, părțile implicate în realizarea proiectului au colectat informații din cinci sectoare ale economiei, cu potențial de dezvoltare în regiune: procesarea produselor agricole și a alimentelor, industria textilă și pielăria, industria automobilistică, turism și industria IT.

„Viitoarea Strategie va pune accentul, în mare parte, pe trei sectoare cu potențial de dezvoltare în regiune. Totodată, se preconizează că va fi creat brandul Regiunii de Dezvoltare Nord și, eventual, branduri pe sectoare. Ulterior, urmează să fie elaborate un spot și două broșuri pentru a promova respectivele branduri”, a precizat Victoria Zabolotnîi, specialist în cooperare internațională și atragerea investițiilor la ADR Nord.

Asemenea întruniri urmează să fie desfăşurate în mai multe localităţi din nordul ţării, iar toate activităţile necesare pentru elaborarea Strategiei Regiunii de Nord să fie încheiate până în luna februarie 2018. Pentru acest proiect Agenţia Cehă de Dezvoltare a oferit 23,5 mii de euro.

Aceasta nu este prima colaborare în acest sens cu partenerii cehi. În perioada 2015-2017, ADR Nord și compania din Cehia Royal Haskoning DHV au implementat proiectul-pilot „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, R. Moldova”, finanțat, de asemenea, de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17009084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!