ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va implementa un nou sistem de înregistrare a intrărilor și ieșirilor în spațiul Schengen

17:40 | 20.11.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 20 nov. /MOLDPRES/. Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni noi norme pentru înregistrarea intrărilor, a ieșirilor sau a refuzului accesului străinilor la frontieră în spațiul Schengen, norme adoptate în special ca măsură antiteroristă, informează agențiile EFE, AGERPRES și MOLDPRES.

Acest sistem de înregistrare va fi folosit în cazul cetățenilor statelor terțe (din afara spațiului Schengen), atât cei care au nevoie de vize cât și cei cărora nu li se solicită vize de scurtă ședere de până la 90 de zile.

Sistemul va fi constituit dintr-o bază de date centrală, în care vor fi stocate informațiile și care va fi conectată unor interfețe naționale uniforme. Informațiile stocate vor include date despre identitatea și documentele de călătorie ale celor care trec frontiera externă a spațiului Schengen, precum și datele lor biometrice.

Noul sistem va asigura și interoperabilitatea cu sistemul de informații privind vizele (VIS), ce privește cetățenii statelor terțe care au nevoie de viză pentru a trece frontiera externă a spațiului Schengen.

Informațiile referitoare la cetățenii statelor terțe vor fi păstrate în baza de date timp de trei ani sau cinci ani, în cazul celor care au depășit perioada autorizată de ședere.

Pe lângă combaterea terorismului, un alt obiectiv al acestui sistem este diminuarea timpilor de așteptare la punctele de frontieră și îmbunătățirea controalelor prin calcularea automată a duratei de ședere autorizată.

Agenția eu-Lisa va iniția împreună cu statele membre realizarea acestui sistem, care va trebui să fie funcțional până cel târziu în anul 2020.

(Editor L. Alcază)

img17009092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!