ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va beneficia de surse externe din două finanţări europene

12:08 | 28.11.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia de surse externe din două finanţări europene. Este vorba despre Acordul privind asistența macrofinanciară, semnat pe 23 noiembrie la Bruxelles, şi despre suportul bugetar care va fi alocat țării noastre până la sfârșitul anului curent pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru curent. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, în urma ședinței săptămânale a Partidului Democrat din Moldova (PDM), transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, banii vor fi utilizați pentru implementarea agendei de reforme. „Pentru asistența macrofinanciară, R. Moldova a semnat actele oficiale săptămâna trecută, la Bruxelles. A fost încheiată o înțelegere care prevede suma de 100 mln de euro pentru Republica Moldova, dintre care 40 milioane vor fi sub formă de grant, iar 60 de mln ca împrumut. Această sumă e împărţită în trei tranşe. Banii vor eliberați pe măsura realizării obiectivelor agreate cu Uniunea Europeană. Condiţiile impuse coincid cu agenda de reforme, stabilite de Guvern, privind lupta cu corupţia, spălarea banilor, recuperarea banilor sustrași din cele trei bănci, îmbunătăţirea situaţiei în sistemul bancar etc.", a spus Armaşu.

Totodată, ministrul Finanțelor a specificat că cealaltă finanţare este un suport bugetar, sub formă de granturi, care se achită în funcţie de cum au fost evaluate reformele implementate. „Până la sfârşitul anului, țara noastră va primi 21,5 mln de euro pentru următoarele patru programe: liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma Poliției. Aceste reforme au fost realizate în 2016, iar în acest an au fost evaluate de UE. Ambele surse de finanțare sunt binevenite pentru cetățeni, iar banii vor fi primiți datorită reformelor realizate de către Guvern", a menționat Armaşu.

De asemenea, ministrul Finanţelor a declarat că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a cerut membrilor partidului să studieze înţelegerile avute cu Uniunea Europeană, pentru a sprijini activ implementarea acestora printr-o conlucrate eficientă între Guvern și Parlament. „Dacă guvernările anterioare primeau uneori banii în avans de la UE, însă s-a dovedit ca nu de fiecare dată și-au făcut treaba, această guvernare trebuie mai întâi să livreze rezultate, apoi vin și banii. Considerăm că aşa și trebuie să fie. Guvernul Filip nu a cerut și nu va cere bani în avans. Vom livra întâi rezultate, vom avea o abordare tehnică și pragmatică, nu una politică, chiar dacă urmează un an electoral", a remarcat Octavian Armaşu.

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat recent, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro țării noastre. Setul de documente referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remis imediat Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţionalităţilor pentru recepționarea primei tranșe a împrumutului.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17009279

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!