ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Progresele înregistrate în dialogul Chișinău-Tiraspol au fost salutate la Viena

18:40 | 28.11.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. În cadrul rundei oficiale de negocieri în formatul „5+2”, care a avut loc la Viena, în perioada 27-28 noiembrie curent, sub egida Președinției Austriei în OSCE, au fost salutate progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, au fost trasate chestiunile prioritare de pe agenda negocierilor, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Participanții la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”) au apreciat reușitele privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Râbnița.

În același timp, părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. Astfel, rămân a fi soluționate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înțelegeri convenite.

Ca urmare a discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2”, a fost semnat un protocol, care va servi drept bază pentru continuarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

img17009299

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!