ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina a acordat Republicii Moldova încă cinci mii de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri

10:49 | 30.11.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Ucraina a acordat Republicii Moldova o cotă suplimentară de 5000 de autorizații pentru transportul de încărcături atât în regim bilateral, cât și de tranzit pe teritoriul ucrainean. Este al doilea pachet de autorizații oferit operatorilor de transport rutier moldoveni în luna noiembrie, după ce în prima decadă a lunii Kievul a eliberat 3 000 de autorizații de tipul ”Ucraina bilateral/tranzit”, informează MOLDPRES.

Conform indicațiilor vicepremierului Octavian Calmîc, Ministerul Economiei și Infrastructurii va monitoriza procedura de eliberare și utilizare ulterioară de operatori a autorizaților. După ședința comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene din 18–19 septembrie la Odesa, partea moldovenească a solicitat eliberarea suplimentară, până la finele anului, a 15 mii de autorizații pentru transportul bilateral şi de tranzit de mărfuri și 700 de autorizații pentru tranzitul neregulat de pasageri.

Problema autorizațiilor de tranzit este una mai veche, în luna august 2016 tranzitul mărfurilor moldovenești prin teritoriul Ucrainei a fost stopat o perioadă de timp anume din cauza epuizării numărului de autorizații oferite de Kiev. Pentru a preveni această situație Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat înainte de sezon suplimentarea acestor documente, iar în ultima perioadă se poartă discuții în vederea semnării unui acord privind liberalizarea transporturilor.

În cadrul întrevederii la Tbilisi, la Summit-ul „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”, prim-miniștrii Republicii Moldova și Ucrainei, au convenit asupra majorării anul viitor a cotelor pentru transportatorii internaționali de mărfuri de la 43 până la 60 de mii de autorizații. Totodată, premierii Pavel Filip și Vladimir Groisman au ajuns la o înțelegere asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto internaționali din Republica Moldova pe teritoriul Ucrainei. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul țării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Premierii Republicii Moldova și Ucrainei au convenit, de asemenea, asupra semnării Acordurilor cu privire la liberalizarea transportului auto și aerian, până la sfârșitul anului curent.

Negocierile privind modificarea Acordului cu privire la comunicația internațională auto, care va elimina sistemul de autorizații pentru transportatori, au fost finalizate în luna septembrie. Liberalizarea transporturilor în regim bilateral și de tranzit va permite sporirea competitivității operatorilor de transport rutier la nivel regional. Totodată, se vor simplifica operațiunile de transport.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17009333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!