ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi artişti plastici din R. Moldova şi România şi-au expus lucrările la Biblioteca Naţională

16:26 | 01.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a organizat astăzi, de Ziua Naţională a Românei, vernisajul expoziţiei de acuarelă "Delta Dunării. Ambele maluri" a artiștilor plastici Grigore Carata din Tulcea,  România și Anatolie Gherasimov, originar din sudul Basarabiei, stabilit la Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde  38 de lucrări: 23 semnate de Grigore Carata şi 15 – de Anatolie Gherasimov.

În mesajul său de salut, directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a menţionat că  inaugurarea expoziţiei celor doi pictori de pe cele două maluri ale Dunării de Ziua Naţională a României  poartă o semnificaţie aparte,  este un simbol al  unirii spirituale dintre cele două ţări.

„Aşa cum  apele Nistrului  despart un popor, aşa şi apele Dunării despart nu două, ci chiar trei ţări.  Suntem mândri de personalităţile neamului născute în sudul Basarabiei, unde m-am născut şi eu. Anatolie Gherasimov este din satul Hagi Curda.  El a visat mult să aducă  la Chişinău şi lucrările lui Grigore Carata din Tulcea. În lucrările lor este Dunărea noastră cea frumoasă, precum şi malurile lutoase ale lacului Catlabug din preajma satului în care m-am născut”, a  subliniat Elena Pintilei.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a afirmat că  Anatolie Gherasimov este nu numai un acuarelist bun, ci şi un grafician de excepţie. „În grafică el are un stil cu totul aparte. La anul viitor, este programată o expoziţie a acestor doi artişti şi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, a spus Dumitru Bolboceanu.

Artistul plastic  din Iaşi Mădălin Ţâbichi s-a referit la lucrările lui Grigore Carata, născut într-un sat de pe celălalt mal al Dunării şi care a reuşit să se afirme în artele plastice din România, care a avut mai multe expoziţii în Franţa, Germania, Ucraina ş.a.

Anatolie Gherasimov s-a născut  la 16 martie 1968 în satul Kamâşovka (Hagi Curda),  raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. În 1985 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” şi în 1992 – Universitatea de Arte din Moldova (astăzi – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea de Arte Plastice. Din 1998 participă la numeroase expoziţii de pictură şi grafică din ţară şi de peste hotare. Are lucrări în colecţii private din R. Moldova, România, Franţa, Italia Germania, SUA şi din alte ţări.

Grigore Carata s-a născut  la 23 octombrie 1949  satul Sarinasuf, Tulcea, România. În 1970 a absolvit  Universitatea „A. I. Cuza”, Facultatea de Arte Plastice, din Iaşi. Din 1987 este membru al Filialei Tulcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Şi-a expus lucrările în mai multe ţări.

Expoziţia va fi deschisă până la 30 decembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17009385

img17009385

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!