ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oficiali ai SUA au anunțat despre susținerea obiectivului de integrare europeană a R. Moldova

09:59 | 07.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Oficiali ai Statelor Unite ale Americii au anunțat despre susținerea fermă a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu delegația Coaliției de guvernare, care efectuează în aceste zile o vizită de lucru în SUA, transmite MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova (PDM), delegația a avut primele întrevederi cu Will Ballard Hurd, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, Christopher Andrew Coons, Senator în Senatul SUA și cu Markwayne Mullin, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Oklahoma. Discuțiile s-au axat pe subiecte de interes internațional, cu accent pe situația din Republica Moldova și din regiune.

În cadrul întâlnirii cu Will Hurd au fost examinate aspecte privind reformele interne ale Republicii Moldova și asigurarea securității țării noastre. În context, Will Hurd a apreciat eforturile Republicii Moldova pe calea apropierii de Vest, afirmând că „Rusia reprezintă o preocupare pentru Statele Unite”. Totodată, acesta și-a exprimat regretul că „acordurile internaționale privind regiunea transnistreană (inclusiv decizia summitului OSCE de la Istanbul din 1999) nu au fost respectate”.

La rândul său, Senatorul Christopher Andrew Coons, în cadrul întrevederii cu președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a afirmat că „realizează importanța Republicii Moldova în regiune, inclusiv rolul pe care l-a jucat și îl va putea juca în raport cu alte state din aceeași zonă, precum Ucraina și Georgia”. Senatorul Coons a mai afirmat faptul că „înțelege eforturile și progresul făcut de țara noastră, dar și riscurile existente privind conflictul înghețat prin care trece Republica Moldova”.

De asemenea, congresmanul Markwayne Mullin a afirmat că „susține ferm obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova și sprijină total eforturile de combatere a acțiunilor ostile din partea Rusiei”.

În cadrul discuțiilor, liderul democraților, Vlad Vlahotniuc, a făcut o prezentare a principalelor reforme ale guvernării în anii 2016 și 2017, accentuând susținerea pe care Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Uniunea Europeană o acordă acestor reforme. Vlad Plahotniuc s-a referit, pe scurt, „la măsurile de stimulare a mediului de afaceri, la reducerea birocrației, la întărirea legislației financiar-bancare, precum și la îmbunătățirea funcționării justiției”. De asemenea, dialogul a vizat și eforturile Republicii Moldova pentru interconectarea energetică cu Uniunea Europeană, prin intermediul României.

În privința securității naționale, Vlad Plahotniuc a menționat că „trupele rusești continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova și că țara noastră insistă pentru retragerea acestora”.

La invitația liderului democrat, cei trei oficiali americani și-au anunțat intenția de a face o vizită în țara noastră.

Alături de președintele PDM, care este în fruntea unei delegații a Coaliției de guvernare, la aceste întâlniri au fost prezenți vicepreședintele democrat și președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele PPEM și vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă, vicepreședintele PDM și ministrul Justiției, Vlad Cebotari.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17009509

img17009509

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!