ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea monumentelor de for public a fost actualizată

10:28 | 07.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Legea monumentelor de for public a fost actualizată. Astfel, modificările și completările operate la document vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Autorii documentului precizează că „monumentele de for public au un rol deosebit în formarea imaginii localităților urbane și rurale a oricărei țări moderne, precum și în păstrarea/promovarea memoriei culturale și istorice a societății. Astfel, asigurarea protejării eficiente a monumentelor, dar și asigurarea unei ținute artistice adecvate constituie o sarcină importantă a statului”.

În documentul actualizat au fost stabilite atribuțiile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind completarea Bazei naționale de date a monumentelor de for public. De asemenea, la articolul consacrat zonelor de protecție a monumentelor de for public au fost detaliate reglementările privind modul de delimitare a acestora.

Legea monumentelor de for public a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în septembrie 2011. Conform autorilor documentului, în baza unei analize s-a constatat necesitatea operării unor completări pentru asigurarea funcționării eficiente a documentului.

Cele mai importante ajustări operate s-au referit la introducerea definiției de monumente de for public, teren al monumentului de for public și statutul acestora, prin care s-a stabilit operele de artă plastică monumentală ce sunt atribuite monumentelor de for public și care dintre ele nu pot avea acest statut.

Noile modificări nu necesită cheltuieli financiare.

Tot în ediția de mâine a Monitorului Oficial va fi publicat și decretul prezidențial privind promulgarea modificărilor și completărilor operate.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17009510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!