ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a operat modificări în Codul audiovizualului

13:57 | 07.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Un proiect de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care se propune un mecanism de asigurare a securității informaționale a statului a fost adoptat astăzi în lectură finală de Parlament cu votul a 61 de deputați, transmite MOLDPRES.

Documentul prezentat de deputatul democrat Sergiu Sârbu a fost dezbătut preț de aproape trei ore în plen și criticat de deputații PSRM care au propus votarea uninominală a proiectului dar și de liberal-democrați. Deputații comuniști au părăsit sala în semn de protest.

Potrivit lui Sârbu, proiectul este unul discutat de peste doi ani și vine să securizeze spațiului informațional al Republicii Moldova, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul țării a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Sârbu a specificat că prevederile proiectului nu se vor extinde și asupra emisiunilor de divertisment, filmelor și desenelor animate.

Conform sursei citate, proiectul de modificare a Codului audiovizualului are drept obiectiv lupta cu propaganda și manipularea din exteriorul țării, care poate aduce grave prejudicii securității informaționale a statului. 

În urma modificărilor legislative, în Codul audiovizualului va fi introdusă noțiunea de “securitate informațională” ce va implica un ansamblu de măsuri menite să protejeze cetățenii Republicii Moldova de dezinformarea și manipularea parvenită din afara țării. Încălcarea noilor prevederi de către radiodifuzori va fi sancționată cu amendă de până la 70 mii de lei.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17009523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!