ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maestrul de balet Vladimir Curbet s-a stins din viaţă

10:32 | 08.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Maestrul de balet Vladimir Curbet, Artist al Poporului din R. Moldova, Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de Stat, deţinător al “Ordinului Republicii” s-a stins din viață astăzi dimineaţă, la vârsta de 87 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul general al Ansamblului Naţional Academic de Stat „Joc”, Aliona Strâmbeanu, a afirmat că vestea tristă i-a şocat pe toţi cei care l-au cunoscut. Potrivit sursei citate, acum câteva zile maestrul a suportat o intervenţie chirurgicală.

„Vladimir Curbet este unul dintre cei mai mari coregrafi ai lumii. Este un nume de legendă. Ansamblul „Joc”,  pe care l-a condus aproape 60 de ani, este expresia artistică a ţării noastre. Ne-a lăsat o moştenire culturală inestimabilă, pe care o vom păstra cu sfinţenie. Noi, cei de la „Joc”, vom continua şcoala tradiţională a maestrului Vladimir Curbet şi vom depune toate eforturile ca acest ansamblu să fie în continuare cea mai înaltă expresie a culturii R. Moldova”, a menţionat Aliona Strâmbeanu.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, judeţul Orhei. În 1966, a absolvit Şcoala de Muzică (astăzi Colegiul de Muzică) “Ştefan Neaga”. A fost conducătorul colectivului de dansuri şi al fanfarei din satul Susleni (1949-1953). În perioada 1953-1957, a condus colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, raionul Slobozia.

În 1957, Vladimir Curbet a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare “Joc”. În 1969, fondează pe lângă Ansamblul “Joc” Studioul coregrafic, aducându-şi contribuţia şi în domeniul pedagogiei. În 1976, a restabilit Şcoala de Coregrafie de pe lângă Şcoala de Muzică “Ştefan Neaga”, unde a predat dansul popular timp de cinci ani. A insistat să fie deschisă Catedra de coregrafie naţională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani dansul popular.

Cu Ansamblul “Joc” Vladimir Curbet a montat suite şi dansuri populare, dansuri folclorice, spectacole populare, tablouri coregrafice: “Brâul”, “Bătuta”, “Crăiţele”, “Voiniceasca”, “Haiduceasca”, “Moldoveneasca”, “Căluşarii”, “Nunta moldovenească”, “Suita din Carpaţi” şi altele.

Maestrul de balet Vladimir Curbet a prezentat cu Ansamblul “Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. În 1953, la Festivalul al IV-lea al Tineretului şi Studenţilor de la Bucureşti, Ansamblul “Joc”, condus de Vladimir Curbet, a obţinut diploma de gradul I şi Medalia de Aur. La Festivalul Internaţional de la Moscova obţine Premiul I şi Medalia de Aur (1957). La Festivalul Internaţional de Folclor din Dubrovnik, Iugoslavia (1965), a obţinut locul I şi Medalia de Aur. De asemenea, Ansamblul a luat diploma de gradul I şi Medalia de Aur la Festivalul Folcloric din Germania.

Vladimir Curbet a cercetat şi valorificat tradiţii, datini, obiceiuri, dansuri, muzică şi port popular. A cules peste 3500 de cântece, doine, balade din toate genurile folclorice. Ca autor, a semnat volumele: “La gura unei peşteri de comori”, “Tot cu cântecul mă mângâi”, “La vatra jocului străbun”, “Ţara horelor şi a doinelor”, “Valori perene româneşti” etc.

În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17009561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!