ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a susţinut un proiect de reabilitare a fâşiilor forestiere de protecţie din sudul ţării

14:18 | 11.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/.   Peste două mii de hectare de fâşii forestiere de protecţie au fost reabilitate în urma implementării unei subcomponente a Proiectului “Agricultura competitivă în R. Moldova”, susţinut de Banca Mondială. Rezultatele programului au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, comunică MOLDPRES.

“Realizarea acestui proiect constituie un eveniment deosebit de important pentru mediu, mai ales pentru zona de sud a ţării, unde avem o situaţie  gravă în acest sens.  Ca urmare a lucrărilor efectuate, în 76 de primării din 12 raioane din Regiunea de Sud şi Centru s-a reuşit prevenirea eroziunilor, degradării solurilor. Iar speciile de arbori plantate – peste 38% de nucifere şi 36% de salcâm vor fi ulterior de un real folos economic pentru autorităţile locale care gestionează aceste perdele forestiere”, a menţionat la conferinţa de bilanț Ion Apostol, viceministrul Mediului.

Potrivit  demnitarului, reabilitarea fâşiilor de protecţie va avea un şir de beneficii, care vor fi resimţite deja în primii 4-6 ani – masă lemnoasă, producţie alimentară, păstrarea umidităţii şi respectiv creşterea productivităţii terenurilor agricole protejate.

La rândul său, Ion Talmaci, vicedirector la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice pe lângă Agenţia “Moldsilva”, a relevat că încă din startul proiectului, împreună cu experţii Băncii Mondiale,  au fost stabilite soluţiile tehnice eficiente pentru zonele unde a fost implementat. “Azi putem afirma că s-a făcut un lucru mare, pentru că am reabilitat perdele forestiere. Totodată, am creat fâşii mineralizate antiincendiare pentru a preveni aprinderea miriștilor, am recoltat aproximativ 12,5 mii de metri cubi de masă lemnoasă, în valoare de opt milioane de lei, pe care am oferit-o gratis autorităţilor locale şi care va fi distribuită localnicilor. Un avantaj este şi faptul că toată tehnica donată pentru implementarea proiectului va rămâne în gestiunea “Moldsilva”, fiind folosită ulterior pentru alte lucrări în fondul forestier naţional”, a specificat Ion Talmaci.

Subcomponenta "Sprijin pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protecție” a  Proiectului "Agricultura Competitivă în R. Moldova" a fost implementată în perioada  2014-2017, în zona de responsabilitate a nouă entităţi silvice: ÎS Iargara, ÎS Silva-Sud, ÎS Comrat, ÎSC Cimișlia, ÎS Hâncești-Silva, ÎS Tighina, ÎS Chișinău, ÎSC Manta-V, ÎSC Sil-Răzeni. Pentru realizarea acestei etape a proiectului au fost valorificate 23 de milioane de lei din partea Guvernului R. Moldova şi 2,3 mln de dolari de la Banca Mondială, sub formă de grant şi tehnică forestieră.

“Proiectul va avea continuitate, în următoarele faze accentul fiind pus pe împădurire, securitatea alimentelor şi managementul oraşelor verzi”, a precizat viceministrul Mediului, Ion Apostol.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17009640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!